KUUM: USA lahkumine Afganistanist võib kaasa tuua uue põgenikelaine, lähendab Venemaad ja Hiinat

USA vägede lahkumine Afganistanist ja Talibani uus tõus võib kaasa tuua uue suure põgenikelaine ning see omakorda lähendab Venemaad ja Hiinat, keda see probleem kõige enam puudutab.

Taliban kontrollib juba praegu üle 85 protsendi Afganistani territooriumist. Afganistani valitsusega koostööd teinud inimesed on hakanud massiliselt põgenema naabermaadesse nagu Tadžikistani, vahendab South China Morning Post.

Lisaks on Afganistanist proovitud põgeneda Usbekistani. Käesoleval nädalal külastas Tadžikistani Hiina välisminister Wang Yi, et arutada afgaani põgenike probleemi. Samas on naabermaadel väga raske kontrollida Afganistani piiri, mis on mitme tuhande kilomeetri pikkune. Selline olukord sunnib tegema koostööd Hiinat ja Venemaad, et piirata ekstremismi levikut Kesk-Aasia riikides.

Paljud islami ekstremistid on juba põgenenud Afganistani pärast ISIS-e tõrjumist Iraagist ja Süüriast. Islamiriik ISIS, mis hõlmas kolmandiku Süüriast ja Iraagi, langes 2019. aastal pärast neli aastat kestnud võitlust.

Kuivõrd USA jättis oma kiire lahkumisega seoses piirkonda võimuvaakumi, võivad selle kiiresti täita ekstremistlikud rühmitused. Et seda ära hoida, peavad Venemaa, Hiina ja teised piirkonna riigid kiiresti koostööd tegema.

Viimastel päevadel on Taliban püüdnud otsida lepitust Venemaaga, väites, et Talibanil pole plaani korraldada rünnakuid kolmandates riikides. Samuti on otsitud sõprust Hiinaga ja kinnitatud, et Afganistanis leiavad vajadusel peatuspaiga uiguuri põgenikud.

Taliban otsib lepitust teiste riikidega, sest ÜRO hinnangul on see jätkuvalt terroriorganisatsioon.

US leaves Russia, China a mess as Afghan woes spread to Central Asia

Moscow and Beijing must work together if they are to prevent an upsurge of Islamist extremism in the region, experts say.

Kommentaarid
(Külastatud 312 korda, 1 külastust täna)