KUUM: Soomest võib olla raske välismaale sõita, kui koroona olukord halveneb

Kui Soomes koroona olukord jätkuvalt halveneb, võib see mõjutada välismaale sõitmist. Näiteks Norra ja Hispaania on juba Soome teatud piirkonnad lisanud ohtlike piirkondade hulka.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas ning Päijat-Häme piirkonnas on viimase 14 päevaga tuvastatud 100 00 elaniku kohta 120 koroonaga nakatumist. Hispaanias on juba Soome lõunaosa kantud ohtlike piirkondade hulka, vahendab Yle.

Neist piirkondadest Soomes pääseb küll Hispaaniasse, aga selleks tuleb esitada tõend negatiivse koroonatesti, läbi tehtud vaktsiinikuuri või koroonahaiguse läbipõdemise kohta. Hispaania uuendab ohtlike piirkondade nimekirja igal nädalal.

Norras aga peavad Uusimaalt, Päijät-Hämest, Edela-Soomest ja Kymenlaaksost pärit reisijad jääma 10 päevaks karantiini, kui neil pole tõendit läbi tehtud vaktsiinikuuri või põetud koroonahaiguse kohta.

Norras peavad karantiini jääma ka need, kes on saanud vaid ühe vaktsiinidoosi ning lapsed, aga nemad pääsevad karantiinist ühe negatiivse koroonatestiga.

Norra pole Euroopa Liidu riik, seetõttu on seal oma reeglid reisijatele. Euroopa Liidus saab vabalt reisida koroonatõendiga, mille saab internetist Omakanta teenusest. Euroopa koroonatõendid on vaktsineerimistõend, tõend viimase poole aasta jooksul läbi põetud koroonahaiguse kohta või negatiivne testitulemus.

Euroopa Liidus saab liikuda ka ilma tõendita, kui reisija saabub madala ohuga riigist. Eri maades hinnatakse ohtu erinevalt. Kui Soomes koroona olukord halveneb, siis võidakse Soomest saabuvatele reisijatele kehtestada lisapiiranguid.

Reisile minnes on soovitav tutvuda sihtriigis kehtivate nõuete ja piirangutega. Infot leiab näiteks veebilehelt reopen.europa.eu.

Praegu pole nakatumiste arvu kasv Soomes veel reisimist mõjutama hakanud. Sihtkohtade hulk on aga tavapärasest väiksem. Lemmiksihtkohad on praegu Kreeka saared nagu Rhodos ja Kreeta, lisaks Küpros ja Portugali Madeira.

Välisministeerium soovitab reisijatel vaadata üle ka oma kindlustus ning kontrollida, kas see katab reisi pikenemise. Reis võib näiteks pikeneda, kui reisija puutub sihtkohas kokku koroonaga ja satub karantiini. Lisaks soovitatakse arvestada sellega, et mõnedes kohtades ei pruugi arstiabi olla nii hea kui Soomes. Kui sihtkohas on koroona olukord raske, võib seal olla raske abi saada muude tervisehädade puhul.

Lomamatka ulkomaille voi vaikeutua, jos Suomen koronatilanne heikkenee huomattavasti – “Alueelliset lisärajoitukset ovat mahdollisia”

Ulkoministeriön mukaan alueelliset lisärajoitukset ovat mahdollisia, jos niille on painavat perusteet. Esimerkiksi Espanja ja Norja ovat määritelleet tiettyjä alueita Suomesta riskialueiksi. Koronatartuntojen määrä on kasvanut Suomessa kesäkuun puolivälistä lähtien ja tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi jo, että meneillään on koronan neljäs aalto.

Kommentaarid
(Külastatud 1,713 korda, 1 külastust täna)