KUUM: Soomes on registreeritud 96 teadet vaktsiinidega seotud surmajuhtumite kohta

Soome ravimiamet Fimea on registreerinud kokku 96 teadet vaktsiinide kõrvatoimete kohta, mis on lõppenud surmaga.

Fimea andmetel avalduvad kõik vaktsiini kõrvaltoimed 6 nädala jooksul alates vaktsineerimisest. Surmaga lõppenud juhtumite puhul esines kolmandikul juhtudest palavik ja üldine enesetunde halvenemine vaktsineerimisele järgnenud päevadel. Kuigi inimesed surid ilmselt krooniliste haiguste tõttu, ei saa välistada vaktsiini täiendavat mõju. Terviseameti hinnangul aga ei pruugi surm peale vaktsineerimist tähendada ühest seost vaktsiini ja surma vahel.

Soomes kasutatakse praegu põhiliselt Pfizer-BioNTechi ja Moderna koroonavaktsiine, mis on mRNA vaktsiinid ja mille kõrvaltoimed on sarnased. Lisaks kasutatakse Soomes AstraZeneca koroonavaktsiini, vahendab Helsingin Sanomat.

Fimea viimase nädala kõrvaltoimete ülevaates on välja toodud allergilised reaktsioonid süsti saanud käe peal mõni aeg pärast Moderna vaktsiiniga vaktsineermist. Selline hiline allergiline reaktsioon esineb tavaliselt 5 päeva pärast vaktsineerimist.

Käsi on algul peale vaktsineerimist nagu enne, aga siis tekib punetus ja kuumatunne ning valu. Põhiliselt esinevad vaktsiinide kõrvaltoimed tööealistel naistel. Kui algul põhjendati naiste suuremat osakaalu nende suurema esindatusega meditsiinis ja eakate inimeste hulgas, siis praegu puudub sellele seletus, kuna vaktsineeritakse mehi ja naisi võrdselt.

Fimea rõhutab, et Soomes kasutusel olevad vaktsiinid on kindlasti ohutumad kui koroona.

Kommentaarid
(Külastatud 2,372 korda, 1 külastust täna)