KUUM: Soome terviseametkonnad rikkusid seadust, kui soovitasid inimestele AstraZeneca koroonavaktsiini

Soome terviseametkonnad rikkusid seadust, kui soovitasid märtsikuus 65-69-aastastele inimestele AstraZeneca koroonavaktsiini, leidis parlamendi ombudsmani asetäitja Maija Sakslin.

Mõnedes omavalitsustes sunniti ametkondade soovituse peale inimesi võtma AstraZeneca vaktsiini. Siis polnud vaktsiinide kahjulike kõrvaltoimete kohta veel infot, vahendab Helsingin Sanomat.

Märtsikuus oli samas juba teada, et AstraZeneca koroonavaktsiin on väiksema tõhususega kui teised vaktsiinid ja selle kasutamisega seoses oli tuvastatud vere hüübimise häireid. Muudele vanusegruppidele tol ajal enam AstraZeneca koroonavaktsiini ei soovitatud.

Parlamendi ombudsmani asetäitja hinnangul rikkus terviseamet põhiseadust, patsiendiseadust ja diskrimineerimise keeldu. Võrdõiguslikkuse ja diskrimineerimise keelu seisukohalt koheldi 65-69-aastaseid teiste vanusegruppidega võrreldes kehvemini.

Parlamendi ombudsmani asetäitja leidis oma otsuses, et terviseameti teavitustöö oli „eksitav ja puudulik”. Seetõttu pidasid paljud omavalitsused seda siduvaks korralduseks. Terviseameti teavitus viis selleni, et paljud omavalitsused, nende seas riigi neli suuremat linna keeldusid 65-69-aastaseid inimesi vaktsineerima muude vaktsiinidega peale AstraZeneca. Hoiatuse sai ka sotsiaal- ja terviseministeerium.

Parlamendi ombudsmani asetäitja hinnangul on sotsiaal- ja terviseministeeriumi tegevus eriti taunimisväärne, kuna vaatamata eksimustele ei tehtud midagi selleks, et neid parandada.

Laillisuusvalvonta | Eduskunnan oikeusasiamies: THL ja STM toimivat keväällä lainvastaisesti 65-69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvostelee ankarasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta sekä sosiaali- ja terveysministeriötä siitä, että keväällä 65-69-vuotiaita likimain pakotettiin monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,337 korda, 1 külastust täna)