KUUM: jalgpalli EM toob Euroopasse uue koroonalaine

Maailma terviseorganisatsioon WHO hoiatab, et jalgpalli EM, mis pani rahvamassid liikuma toob Euroopasse uue koroonalaine.

Jalgpalli EMi kritiseeris ka Saksa siseminister Horst Seehofer, kes ütles, et UEFA lubas staadionidele väga palju rahvast, vahendab Daily Mail.

WHO hoiatus tuli peale seda, kui Euroopas pööras koroonaga nakatumiste arv kiirele tõusule. Euroopas levib koroona Delta variant, mis on varasematest nakkavam ja kiirema levikuga.

Jalgpallimatšide pealtvaatajatel on tuvastatud massiliselt nakatumisi üle terve Euroopa, alates Soomest ja lõpetades Šotimaaga, kuhu nakkus jõudis vastavalt Peterburist ja Londonist.

Selleks, et nakkuste levikut piirata, keelati piletite müük Ühendkuningriigi pealtvaatajatele Inglise meeskonna mängule Ukraina vastu, mis toimub nädalavahetusel Roomas.

Saksa siseminister Horst Seehofer kritiseeris UEFA-t, et Londonis Wimbley staadionil toimunud Inglise-Saksa mängu lubati vaatama üle 40 000 pealtvaataja. Seehofer ütles, et tegemist oli täiesti süüdimatu käitumisega ning oli ajendatud puhtalt vajadusest raha teenida.

Teisipäeval matšil Londonis, kus Inglismaa võitis Saksamaa 2-0 oli kokku 41 973 pealtvaatajat, mis on suurim publiku arv Inglismaal alates pandeemia algusest.

Inglismaal, kus mängitakse järgmisel nädalal poolfinaal ja finaal kasvab koroonaga nakatumine väga kiiresti, seda vaatamata vaktsineerimistele. Haiglaravi vajadus ja surmade arv on seni püsinud madalal tasemel.

Portugal, mis lasi paar kuud tagasi sisse Briti turistid on samuti hädas koroonaga ja läinud nädalal pandi uuesti suuremad linnad lukku, et piirata nakkuse levikut.

Saksamaal Münchenis tohtis väljakul olla ainult 14 500 pealtvaatajat ning kõik pidid kandma maski, hoidma vahel ja laskma end testida. Samas Budapestis lubati väljakule 60 000 pealtvaatajat. Londoni poolfinaali ja finaali ajal võib väljakule tulla samuti 60 000 inimest.

Vastupidiselt WHO hoiatusele ütles UEFA Euro 2020 meditsiininõunik Daniel Koch, et nakkuse levikut aitavad piirata vaktsineerimised ja piirikontrollid. Samas ei välistanud ta võimalust, et jalgpallimängud võivad mõnes kohas nakatumiste arvu suurendada. UEFA on rõhutanud, et kõik võistlused on kooskõlastatud kohalike terviseametnikega.

Eile neljapäeval teatas Euroopa ravimiamet EMA, et kaks vaktsiinidoosi peaks inimesi kaitsma koroona Delta variandi eest.

Praegu levib koroona väga ulatuslikult Venemaal, kus on registreeritud uued koroonasurmade rekordid alates pandeemia algusest. Täna reedel lisandus Venemaal 672 uut koroonasurma, mis on uus ööpäevane rekord. Kõige enam koroonasurmasid registreeriti Peterburis – 115. Peterburis toimuvad ühtlasi jalgpalli EMi mängud.

Euroopa hull olukord langes samale ajale, kui Euroopas võeti kasutusele koroonapass, mis võimaldab vabamalt reisida. Koroonapass kujutab endast QR-koodi, mis on kas telefonis või trükitud paberile. Koroonapass näitab, kas inimene on vaktsineeritud, on põdenud koroonahaigust või on teinud koroonatesti, mis oli negatiivne. Delta variandi kiire levik Euroopas võib aga koroonapassi kasutamisele pidurit tõmmata.

Saksamaa nõuab Euroopas karmimaid piiriületuse reegleid, samas näiteks mõned riigid nagu Hispaania, mis sõltuvad turismist, pole sellest eriti huvitatud.

Kommentaarid
(Külastatud 606 korda, 1 külastust täna)