KUUM: Island vaktsineeris inimesed ära, aga nüüd tabas riiki koroonaplahvatus – kehtestati karmid piirangud

Islandil on viimase 7 päevaga kasvanud koroonaga nakatumiste arv üle 20 korra. See on üllatav, sest Islandil on kahe doosiga vaktsineeritud 70 protsenti elanikkonnast, mis on üks kõrgemaid tasemeid terves maailmas. Islandil arvati, et tänu vaktsiinidele on koroona lõplikult seljatatud.

Võrdluseks, Soomes on kahe doosiga vaktsineeritud vaid 32 protsenti ja Eestis 36 protsenti elanikkonnast.

Islandil levib plahvatuslikult koroona Delta variant, riigis on puhkenud paanika ja kadumas on usk vaktsiinidesse. Islandil nõutakse alates tänasest, 26. juulist kõigilt tulijatelt maksimaalselt 72 tundi vana koroonatesti, olenemata sellest, kas inimene on koroona vastu vaktsineeritud või mitte.

New York Timesi ülevaate kohaselt on Islandil viimase nädalaga kasvanud koroonaga nakatumiste arv 2352 protsenti. Riigis on kahe doosiga vaktsineeritud 70 protsenti elanikkonnast.

Worldometeri andmetel on 356 tuhande elanikuga Islandil tuvastatud viimastel päeval ligi 100 nakatumist päevas. See on kõrgem tase kui Eestis, kuigi Eestis elab mitu korda enam elanikke.

Islandil kehtestati alates eilsest, 25. juulist taas karmid piirangud, mis kehtivad vähemalt 13. augustini. Kogunemised on piiratud 200 inimesega, erandiks on lapsed sünniaastaga 2016 ja hiljem (alla 5-aastased lapsed), vahendab Iceland Monitor.

Inimesed peavad üksteisega hoidma vähemalt 1-meetrist vahet, välja arvatud lapsed sünniaastaga 2016 ja hiljem.

Islandil taastati uuesti maskikandmise kohustus, kus maske tuleb kanda igal pool siseruumides ning väljas seal, kus pole võimalik hoida 1-meetrist vahet. Maskikohustusest on vabastatud lapsed sünniaastaga 2006 ja hiljem (alla 15-aastased).

Poodides ei tohi olla korraga rohkem kui 200 klienti. Ujulates ja spordikeskustes tohib olla 75 protsenti lubatud külastajate arvust. Kliendid peavad kasutama desinfitseerimisvahendeid.

Muuseumides on lubatud samuti 75 protsenti külastajate arvust ja spordiüritustel tohib olla maksimaalselt 100 osavõtjat. Üritustel tohib olla maksimaalselt 200 pealtvaatajat „igas sektsioonis” ja neil peavad olema istekohad. Spordiüritustel on keelatud jookide müük.

Kultuuriüritustel tohib osaleda maksimaalselt 100 inimest ja pealtvaatajaid tohib olla maksimaalselt 200 igas sektsioonis, see on ühe kino- või teatrisaali kohta.

Religioossed üritused on piiratud 200 osavõtjaga. Söögikohtades tohib korraga olla maksimaalselt 100 inimest. Alkohoolseid jooke tohib müüa ainult neile, kel on istekoht ja kliendid peavad olema registreeritud. Alkoholi müügiga tegelevad asutused peavad uksed sulgema kell 23 ja kõik kliendid peavad lahkuma südaööl.

Eraldi nõuded on kehtestatud telkimiskohtadele ja haagissuvilatele.

Kommentaarid
(Külastatud 4,134 korda, 1 külastust täna)