Jama lugu: normaalsem elu ei pruugi taastuda enne järgmist kevadet

Kuigi vaktsineerimistega loodeti taastada normaalsem elu juba käesoleval, 2021. aastal, ei pruugi see taasuda enne järgmise, 2022. aasta kevadet.

Mingit normaalsust käesoleval aastal veel oodata pole, hoiatas Inglismaa peaarst Chris Whitty. Ees ootab veel raske talv ja vajadusel tuleb kehtestada täiendavad piirangud, et meditsiinisüsteem toime tuleks, vahendab Daily Mail.

Prognoositakse, et koroonaga nakatumiste arv hakkab kiiresti kasvama peale seda, kui Inglismaal kaotatakse kogunemiste piirangud 19. juulil. Arvatakse ka seda, et levima hakkavad muud haigused nagu gripp, mille levikut on piirangud samuti ära hoidnud.

Professor Whitty ütles, et talvel tõuseb kindlasti koroonaga nakatumine ja lisaks tulevad muud haigused. Koroona-eelne olukord võib taastuda alles järgmisel kevadel.

Whitty avaldas lootust, et peale praegust lainet tuleb vaiksem periood enne talve, mis tõotab tulla taas karm, nii nagu oli eelmine.

Professor Whitty ütles, et toetab piirangute leevendamist 19. juulil, kuna praeguse laine summutamine tähendaks suuremat lainet ja koroonasurmade arvu talvel. Seetõttu on hea praegu piiranguid leevendada, mitte oodata sügiseni, mil enamus inimestest jõuaks end ära vaktsineerida. Samas on suvel kergem koroonahaigetega tegeleda, kuna haiglad on vähem koormatud.

Algselt oli plaanis Inglismaal piiranguid leevendada 21. juunil, aga see lükati kuu aja võrra edasi lootuses, et nõnda saab rohkem inimesi ära vaktsineerida. Samas sügise peale enam piirangute leevendamist ei taheta jätta, kuna kardetakse, et siis tuleb talvine koroonalaine koledam.

Samal ajal on praegu Inglismaal koroona numbrid koos piirangutegagi väga koledad ja nakatumiste arv on kerkinud viimase 4 kuu kõrgeimale tasemele. Nakatumiste, koroonapatsientide ja koroonasurmade arv on kasvanud tempoga 50 protsenti nädalas. Päevane nakatumiste arv võib kerkida augustiks 100 000-ni, koos 100 koroonasurmaga päevas ja koroonapatsientide arvuga üle 1500. See oli tase koroona teise laine alguses eelmise aasta septembris. Samas loodetakse, et tänu vaktsineerimistele pole surmade arv nii suur kui eelmisel aastal.

Inglise koroonaspetsialist professor Neil Ferguson ütles, et tegemist on riski peale mineku ja eksperimendiga, aga loodetavasti see õnnestub. Samas märkis Ferguson, et otsused peavad olema paindlikud ning vajadusel tuleb uuesti reageerida. Ta märkis samas, et vaktsineerimine on aidanud raskemaid haigusjuhtumeid vähendada, tänu millele saab ühiskonda rohkem avada. Kui aga nakatumiste arv jätkab kasvu, siis haiglad enam vastu ei pea.

Teise laine tipus oli Inglismaal 50 000 nakatumise kohta 500 surma, nüüd loodetakse, et surmade arv on 10 korda madalam. Samas võib 100 000 – 150 000 nakatumist päevas ikkagi meditsiini üle koormata. Sellise stsenaariumi korral tuleb uuesti kehtestada piirangud.

UK won’t be back to normal until at least next spring, Whitty warns

England’s chief medical officer hinted that some Covid curbs may have to be rolled back later this year Professor Whitty also said he anticipated that the UK won’t return to the ‘status quo’ until next spring Covid hospital admissions are expected to rise in the weeks and months after Freedom Day of July 19 Britain will not return to a pre-pandemic normal this year even though ministers are pressing ahead with Freedom Day, Chris Whitty warned today.

Kommentaarid
(Külastatud 732 korda, 1 külastust täna)