Hea teada: Soome piirivalve info piiriületuse kohta 12-25. juulil 2021

Soome piirivalve on pannud veebi üles info piiriületuse korra kohta vahemikus 12-25. juuli 2021.

Valitsus on otsustanud jätkata piirikontrolli kuni 25. juulini, et oleks aega võtta kasutusele terviseohutuse meetmed.

Sisepiirivalvet ehk Schengeni riikidest Soome tulevate reisijate kontrolli jätkatakse kuni 25. juulini. Piiriületuskohtades on lubatud Euroopa Liidu või Schengeni riikidest tulek, kui esitada tõend enne Soome saabumist saadud täieliku vaktsiinikuuri või vähem kui 6 kuud tagasi läbi põetud koroonahaiguse kohta. Muudel juhtudel on piiriületus lubatud Soomes või teistes ELi ja Schengeni riikides elavate inimeste naasmiseks, tööreisiks või muul vältimatul põhjusel.

Üleminekuajal ehk 12-25. juulil ei ole veel lubatud piiri ületada pelgalt enne Soome saabumist tehtud negatiivse koroonatesti või vähemalt 14 päeva enne piiriületust saadud esimese vaktsiinidoosi tõendi alusel.

Uus piiriületuse kord hakkab täies mahus kehtima 26. juulil 2021.

Välispiiri ületust puudutava otsuse kehtivust pikendatakse kuni 22. augustini 2021, seda COVID-19 haiguse ja koroona mutatsioonide leviku tõkestamiseks. Välispiiri ületus on Soome ja Schengeni alasse mitte kuuluvate kolmandate riikide vaheline piiriületus.

Lubatud riikide nimekirja uuendatakse iga 1-2 nädala tagant.

Soome sisenemise eeldused

Piirivalve laseb reisija 12-25. juulil 2021 Soome, kui mõni neist eeldustest on täidetud:

1.Euroopa Liidu ja Schengeni riikidest saab tulla Soome, kui riigis on nakatumiste number alla 25 või on tehtud täielik vaktsiinikuur või on haigus vähem kui 6 kuud tagasi läbi põetud (nõutav on tõend).

2.Teistest Euroopa Liidu ja Schengeni riikidest võib tulla Soome vältimatul põhjusel või tööga seoses.

3.Soome võib tulla Euroopa Liidu rohelisse nimekirja kuuluvatest kolmandatest riikidest, kus nakatumise number on alla 25.

4.Muudest kolmandatest riikidest tulekul peab olema vältimatu põhjus.

5.Helsingi-Vantaa lennujaamas on alati võimalik transiit – transiidi puhul pole vaja täita tervisenõudeid, aga sihtriigi nõuded peavad olema täidetud.

Kui piiriületuse õigus on olemas, siis hinnatakse tervisekontrolli meetmeid vastavalt nakkushaiguste seadusele järgmiselt:

1.Tulles madala ohuga riigist, kus koroona nakatumise number on alla 25 (kuni 11. juulini) või alates 12. juulist vastavalt nakkushaiguste seadusele valitsuse poolt kinnitanud määrusega nimekirja kuuluvast riigist või piirkonnast.

2.Oled saanud täieliku vaktsiinikuuri vähemalt 14 päeva enne reisi.

3.Oled sündinud 2006. aastal või hiljem.

4.Sul on tõend enne saabumist 6 kuu jooksul läbi põetud koroonahaiguse ja sellest paranemise kohta ja sul pole haigusnähtusid.

5.Oled saanud ainult ühe vaktsiinidoosi. Siis pead sa tegema koroonatesti 72-120 tundi ehk 3-5 päeva pärast peale piiriületust. Vaktsiin peab olema saadud vähemalt 14 päeva enne reisi. Terviseameti tungiv soovitus kontaktide vältimise kohta puudutab neid piiriületajaid, kes peavad tegema koroonatesti 72 tundi peale piiriületust.

6.Sul on tõend negatiivse koroonaviiruse testi kohta. Sellisel juhul pead laskma teha uue testi 72-120 tundi peale piiriületust. Terviseameti tungiv soovitus kontaktide vältimise kohta puudutab neid piiriületajaid, kes peavad tegema koroonatesti 72 tundi peale piiriületust.

7.Kõigi muude isikute jaoks kehtib nõue teha test vahetult peale piiriületust ning 3-5 ööpäeva peale piiriületust.

Kommentaarid
(Külastatud 5,364 korda, 1 külastust täna)