7 lihtsat viisi tervislikuks toitumiseks

Pidevalt ja täiuslikult tervislikult toitumine võib olla keeruline, eriti kui sa sellega harjunud ei ole. „Patupäevi“ tuleb ikka ette ja see on normaalne. Küll aga, saad iseennast suunata ja aidata rohkem tervislikumalt toituma. Regulaarne trenn ja täisväärtuslik toit aitavad viia sind oma eesmärkidele lähemale. Lisaks, annab see sulle rohkem energiat ja tekitab üldiselt parema tuju ja enesetunde. Millised on 7 lihtsat viisi tervislikumalt toitumiseks? 

1. Küsi endalt: „Miks?“

Kõigepealt on oluline, et sa sõnastaksid iseendale, miks sa tahad tervislikult toituda? Küsi endalt: „Miks?“ nii kaua, kuni oled jõudnud kõige olulisema vastuseni. Võib-olla tahad olla heaks eeskujuks oma lastele? Tahad, et su tervis oleks tugev ja hea, et ka kõrgemas vanuses vähem tervisehädasid kimbutaks? Tahad olla õnnelik? Mis on sinu kõige tähtsam põhjus? Mõtle see välja ning iga kord, kui soovid krõpsupakki haarata, siis tuleta endale meelde see põhjus. See annab sulle motivatsiooni ja jõudu juurde. 

2. Valmista toit ja portsjonid nädala alguses valmis

Kui valmistad toiduportsjonid juba nädala alguses ette, siis ei teki olukorda, kus näljasena mõtled, et mida süüa. Näljasena on su käel lihtsam ka ebatervisliku toidu poole haarata. Kui on juba teada, mida sa päeva jooksul sööd, on sul lihtsam oma toitumisharjumusi planeerida ja öelda „ei“ söögile, mida su keha tegelikult ei vaja. 

3. Murra oma harjumus 

Ebatervislik söömine on tegelikult automaatne harjumus. Mõnikord sööd igavusest või televiisorit vaadates või oled harjunud, et pärast pearooga tuleb alati magustoit. Halbade harjumuste rattast saab välja hüpata! Soovitan väga lugeda Charles Duhiggi raamatut „Harjumuse jõud“. Duhigg on teaduslikult seletanud, mis on harjumused, kuidas need tekivad ning kuidas neid muuta. Seda ka ebatervisliku söömise puhul. 

4. Valmista ise tervislikke snäkke

Ennast liiga palju keelata ka ei saa. Suure tõenäosusega endale lemmik snäkkide täielik keelamine viib sind lõpuks tervislikkuse rajalt maha. Selle asemel, et neid üldse mitte süüa, siis pigem piira nende tarbimist. Lisaks saad leida alternatiivseid ja tervislikke snäki variante. Vaheta välja nisujahu, kasuta suhkruasendajat, söö suurema kakaosisaldusega šokolaadi. Valmista endale ise tervislikke snäkke ja võta need endaga kaasa, kuhu iganes lähed. Nii saad kiiresti näljatunde tervisliku alternatiiviga peletada. 

5. Hoia puuvilju laual

Salaja söödud kalorid hiilivad sulle ligi nii, et sa ei saa ise ka aru, kust need tulid. Eriti, kui laua peal kommid, küpsised, šokolaad. Möödaminnes pistad ikka mõne maiustuse märkamatult suhu ja päeva lõpuks on ebatervislikku toitu söödud päris palju. Vaheta ebatervislik puuviljade vastu. Pane lauale õunad, ploomid, kirsid jms. Nii saad neid süües märkamatult ka C-vitamiini, mis omakorda tugevdab tervist ja aitab kaasa sinu eesmärkidele. 

6. Joo vett

On teaduslikult ära tõestatud, et tihtipeale ajavad inimesed janu ja nälja omavahel segamini. Sa haarad valmistoidu järele, kui tegelikult oleks sul vaja lihtsalt üks klaasitäis vett juua. Iga kord, kui tunned, et tahad snäkke, siis võta hoopis vett ja oota natukene. 

7. Leia muu tegevus

Taba ära hetk, kui sul tekib soov haarata mõne ebatervisliku snäki järgi. Otsusta teadlikult seda mitte teha leides endale alternatiivne tegevus. Kohe, kui tunned, et tahaks saiakest süüa, siis selle asemel mine jalutama, tee 10 kükki, helista sõbrale, kes sulle tuge pakub või leia mõni lõbus tegevus, mis su tuju paremaks teeb. Palju lõbusaid mänge leiad nutz.ee lehelt. 

Kommentaarid
(Külastatud 314 korda, 1 külastust täna)