Viimased Soome sõdurid tulid Afganistanist tagasi – osalus operatsioonis Resolute Support on lõppenud

NATO juhitud operatsioon Resolute Support Afganistanis lõpeb pärast NATO vastavat otsust 30. aprillist 2021. Operatsioonitasandi otsuste tõttu lõpevad ka soomlaste operatsioonid Afganistanis. Viimased Afganistanis teeninud soomlased naasid kodumaale teisipäeva, 8. juuni õhtul.

Kümneliikmeline üksus naasis koju rahvusliku vanema kolonel Joni Lindemani juhtimisel. Viimased Afganistanis teeninud soomlased võtsid vastu relvajõudude operatsioonide juht brigaadikindral Rami Saari ja kaitseväe logistikaosakonna operatiivjuht kolonel Eero Pakarinen. COVID-19 ettevaatusabinõude tõttu toimus grupi vastuvõtt väikeses mahus Tampere-Pirkkala lennujaamas.

  • Viimaste operatsioonilt naasvate Soome sõduritena on teil au esindada kogu Soome väge, mis koosneb ligi 2500 inimesest, kes teenisid Afganistanis ligi 20 aastat. Tahaksin tänada kõiki, kes on operatsioonile nende aastate jooksul kaasa aidanud, nende väärtusliku töö eest rahvusvahelise üksuse koosseisus, ütles brigaadikindral Saari oma kõnes.

  • Kaitseväele pandud ülesanded täideti kõigi nende aastate jooksul asjatundlikult ja pühendunult. Tagasiside on olnud kiitev. Eriti reservväelaste professionaalsus ja motivatsioon on pälvinud märkimisväärset kiitust. See räägib ajateenistuse tugevusest. Soome sõduri professionaalsus ei põhine ainult sõjalisel võimekusel ja pädevusel. Tsiviilõpe ja kogemused on operatsiooni lahutamatu osa ning üksus täitis eriti hästi mitmeid nõudlikke kriisireguleerimisülesandeid.

  • Afganistan õpetas meile palju. See andis rahvusvahelise võrdlusmomendi meie vägede võimekusele, Soome sõjalise väljaõppe täiustamisele, varustuse arendamisele, eri võimekuste kasutamisele ja operatsioonidele rahvusvaheliste jõudude koosseisus nõudlikus kriisireguleerimise keskkonnas.

  • Afganistan nõudis palju. Kaks surnud ja 15 vigastada saanud soomlast, kellest igaüht on liiga palju. Täna mälestame ja austame ka neid kõiki, lõpetas Saari oma kõne.

Kommentaarid
(Külastatud 123 korda, 1 külastust täna)