Värske uuring: tavalise külmetushaiguse antikehad kaitsevad meid ka koroona eest

Tavalise külmetushaiguse läbipõdemisest saadavad antikehad kaitsevad inimese organismi ka koroonaviiruse eest, selgub värskest USA-s läbi viidud uuringust.

Nii tavalist külmetushaigust tekitav viirus kui praegu maailmas möllav SARS-CoV-2 on koroonaviirused, mis põhjustavad ülemiste hingamisteede haigusi. Seni arvati, et tavalise külmetushaiguse läbipõdemine koroona vastu kaitset ei anna, vahendab News Medical.

Nüüd aga tuvastasid teadlased, et koroonahaigust põdenud inimestel oli organismis antikehasid, mis olid saadud tavalise külmetushaiguse läbipõdemisest ja mis kaitsesid neid ka koroona eest.

Kalifornias asuva Scripps Research Institute’i teadlaste uus avastus võimaldab leida vaktsiini või antikehasid kõigi koroonaviiruste vastu.

Uuring on avaldatud teadusajakirjas Nature Communications ja selle põhjal toodavad antikehasid koroonaviiruste vastu organismis B-immuunrakud. B-rakud kinnituvad organismi tungivate ohtlike viiruste külge ja märgistavad need ära, et teised immuunrakud saaksid need hävitada.

B-rakud võivad vereringes püsida aastaid, või isegi aastakümneid ja nad aitavad immuunsüsteemil uute nakkuste vastu võidelda.

Teadlased võrdlesid uuringus inimeste vereproove enne ja pärast koroonapandeemiat. Selgus, et on teatud tüüpi antikehad, mis kaitsevad nii külmetushaiguse kui koroonahaiguse eest.

Uuringust selgus ühtlasi, et vähem ohtliku koroonahaiguse läbipõdemisel saadud antikehad kaitsevad organismi ka ohtliku koroonahaiguse eest. Uuringust selgus, et tavalise külmetushaiguse antikehad kaitsevad ka koroona eelkäija SARS-i vastu.

Teadlased tegid ühtlasi kindlaks, et tavalise külmetushaiguse antikehad suutsid organismi kaitsta kõigi teiste koroonaviiruste vastu. Uuringust tuli välja, et antikehad tungisid ogavalku, mille abil koroona nakatab inimese rakkusid.

Uuringu tulemuste põhjal on võimalik välja töötada vaktsiin või ravi, mis aitab kõigi koroonaviiruste vastu.

Researchers discover cross-reactive coronavirus antibody triggered during COVID-19 infection

Even before the COVID-19 pandemic, most people in the United States already had been sick with a coronavirus, albeit a far less dangerous one. That’s because at least four coronaviruses in the same general family as SARS-CoV-2 cause the benign yet annoying illness known as the common cold.

Kommentaarid
(Külastatud 973 korda, 1 külastust täna)