Värske uuring: D-vitamiin ei kaitsegi koroona eest

D-vitamiini suurem kogus ei kaitse koroonahaiguse COVID-19 eest, selgub värskest, Kanadas läbi viidud uuringust.

Pandeemia alguses täheldasid meedikud, et D-vitamiin kaitseb koroonasse haigestumise või selle raske vormi eest. Ent Kanadas Quebecis asuva McGill’i ülikooli teadlased tegid kindlaks, et D-vitamiin ei oma mingit rolli selles, kas inimene haigestub koroonasse või mitte, vahendab Daily Mail.

Mis veelgi huvitavam, nende patsientide hulgas, kel oli organismis piisavalt D-vitamiini, polnud vähem raskeid koroona juhtumeid ja haiglasse sattumisi.

Pandeemia algusest saadik on teadlased uuringud D-vitamiini mõju koroonahaigusele, seda vitamiini saab organism päiksevalguse mõjul naha kaudu.

Tänavuse, 2021. aasta veebruaris Barcelona ülikoolis läbi viidud uuringust tuli välja, et suurem D-vitamiini kogus aitas 60 protsendi võrra vähendada koroonasse haigestumist. 2021. aasta märtsis läbi viidud uuring näitas, et D-vitamiin vähendas haigestumist 7 protsenti.

Mitmete asjatundjate hinnangul aga pole siiani piisavaid tõendeid selle kohta, et D-vitamiin aitab koroonasse haigestumist ära hoida.

Värskes, teadusajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringus võeti vaatluse alla 4134 koroonapatsienti ja 1 284 876 koroonat mitte põdenud isikut 11 riigist. Teadlased selgitasid, kas kõrge D-vitamiini tasemega inimestel oli väiksem tõenäosus haigestuda koroonasse. Nad ei leidnud selle kohta aga mingit tõestust.

Koroonat põdenud patsientidel ei avastatud mingit seost D-vitamiini taseme ja haiguse raskema, haiglaravi nõudva vormi vahel.

Uuringu autorid samas märgivad, et nad ei uurinud D-vitamiini puudusega inimesi, mistõttu võib olla, et nende puhul on kasu D-vitamiini lisanditest.

Vitamin D does NOT protect against COVID infection, study finds

Researchers looked at levels of vitamin D – the so-called ‘sunshine vitamin’ – among more than 1.2 million participants They found that higher vitamin D levels was not linked to a lower risk of contracting COVID-19 Among people who did develop the disease, there was no difference between vitamin D levels and a likelihood of being hospitalized or falling severely ill Increasing vitamin D levels does not protect against susceptibility to COVID-19 or severity, a new study suggests.

Kommentaarid
(Külastatud 534 korda, 1 külastust täna)