VAR-teknologia rantautuu EM-jalkapallon kisoihin

Digitaaliset tuulet puhaltavat myös urheilun parissa, ja tämän vuotiset jalkapallon EM-kisat eivät ole poikkeus. Kyseessä ovat nimittäin ensimmäiset EM-kisat, joissa käyttöön otetaan paljon puhuttu VAR-teknologia, eli videoerotuomari. Aiemmin sitä on jo käytetty vuoden 2018 maailmanmestaruuskisoissa ja muun muassa mestarien liigassa. VAR-teknologialla on niin vastustajia kuin puolestapuhujiakin, ja se vaikuttaa esimerkiksi live-vedonlyöntiin. VAR ei kuitenkaan vaikuta muuhun vedonlyöntiin, ja esimerkiksi euro 2021 kertoimet eivät sen käytöstä muutu. Kaikille ei kuitenkaan selvää, miten videoerotuomari oikeastaan toimii, ja millaisissa tilanteissa sitä voidaan käyttää. Siitä voit lukea lisää alta. 

Mihin videoerotuomaria käytetään?

VAR tulee englannin kielen sanoista Video Assistant Referee, ja suomalaisesta käännöksestä puuttuukin termi “apulainen”. Vaikka videoerotuomari onkin siis osana pelin erotuomaristoa, sitä käytetään vain avuksi, ja silloinkin vain tietyissä tilanteissa. Videoerotuomaria käytetään esimerkiksi selkeiden tuomarivirheiden tai huomaamatta jääneiden tilanteiden selvittämiseen. Neljä tilannetta, joissa VAR-teknologia voidaan ottaa avuksi, ovat rangaistuspotku, maali tai maaliin johtanut tilanne, suora punainen kortti ja pelaajan tunnistaminen.

Miten videoerotuomaria käytetään?

Yllä mainituissa neljässä tilanteessa videoerotuomaritiimi tarkastaa kuvamateriaalin aina automaattisesti. He voivat raportoida kentän erotuomareille, mikäli video ei ole samoilla linjoilla hänen päätöksensä kanssa. Kentän erotuomarit voivat myös pyytää videoerotuomarin mielipiteen ennen päätöksen tekoa. 

Videoerotuomariin voidaan kuitenkin turvautua vain mainituissa neljässä tapauksessa, ja lopullinen päätös on aina kentän erotuomarilla. Myöskään esimerkiksi pelaajat eivät voi pyytää videon tarkistamista. Kun erotuomari odottaa tarkistusta videoerotuomarilta, hän ilmaisee sen osoittamalla korvaansa sormella. Jos hän sen sijaan haluaa tarkistaa videon kentän laidalta monitorista, hän piirtää ilmaan suorakulmion.

Videoerotuomarin vaikutukset 

Suurin osa jatkuvista tarkistuksista ei vaikuta pelin kulkuun, mutta silloin tällöin peli ei jatku välittömästi, kun erotuomari odottaa vahvistusta, tai haluaa tarkistaa videon itse. Hyvänä puolena VAR-teknologiassa on kuitenkin se, ettei isompia virheitä pääse käymään. Moni on vuosien varrella kokenut turhautumista, kun erotuomari on esimerkiksi antanut kortin väärälle pelaajalle, kun kameroiden avulla erheen on voinut havaita kotikatsomossa. Tällaisia tilanteita ei videoerotuomarista johtuen pitäisi päästä käymään.

VAR-teknologia vaikuttaa luonnollisesti myös Live-vedonlyöntiin. Nykyisin on yleistä, että jos vetoa lyödään ennen kuin videoerotuomaria päätetään käyttää, veto hyväksytään sellaisenaan, mutta VAR-teknologian käytön jälkeen tehdyt vedot hylätään. Jos siis esimerkiksi huippumaalintekijä tekee selkeän punaisen kortin ansaitsevan virheen, eikä erotuomari sitä huomaa, on vedonlyöjällä mahdollisuus lyödä nopeasti vetoa ennen kuin videoerotuomari otetaan käyttöön. Jokaisella vedonlyöntisivustolla on kuitenkin omat sääntönsä, joihin on hyvä tutustua huolellisesti ennen kuin jalkapallon EM-kisat 2020 koittavat.

EM-kisojen päivitetty otteluohjelma.

Kokemuksia videoerotuomarista

Vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa VAR-teknologiaa käytettiin kaikkiaan 355 tilanteen tarkistamiseen. 14 erotuomarin päätöstä muuttui tarkistuksesta johtuen. Fifan mukaan VAR-teknologian tarkkuus on 99,3%, kun taas ilman videoerotuomaria tarkkuus on 95%. Vain neljä pelaajaa lähetettiin pois kentältä kisojen aikana, joka on alhaisin määrä sitten vuoden 1987. Nähtäväksi jää, tuleeko EM-kisoista yhtä rauhalliset.

Kommentaarid
(Külastatud 221 korda, 1 külastust täna)