Soomest eksporditakse miljardi euro eest aastas väikseid silikoonist jubinaid – see on suur edulugu

Pärast seda, kui Soome professor Tapani Luukkainen leiutas üle 40 aasta tagasi hormoon-tupespiraali, on see Soome toode säilitanud oma turuliidri positsiooni, kuigi patendid on juba tükk aega tagasi aegunud. Spiraali edulugu on pannud ravifirma Bayeri investeerima ka Soome ravimite teaduskeskusse.

Mirena tupespiraal kaalub koos pakendiga vaid 104 grammi ja selle hind on Soome apteegis 155 eurot. Spiraali saab osta retseptiga.

Mirenat ja selle sõsartooteid Kyleena ja Jaydess veeti Soomest 130 riiki üle maailma ja seda ligi miljardi euro eest. Kogu toodang valmib Turus Pansios ühes tehases, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegemist on väga kasumliku toodanguga. Üle-eelmisel aastal teenis Bayer Finland ligi miljardi eurose käibe juures üle 700 miljoni euro kasumit. Enamuse sellest rahast paneb tasku Bayer, aga Soome jääb palkade, maksude ja investeeringute raha. Tehases töötab ligi 900 töötajat, aga tehasest saab tulu palju laiem ring inimesi.

Pärast seda, kui Bayer tõi Põhja-Euroopa esinduse 2011. aastal Soome, on ettevõte maksnud Soomes riigile tulumaksu üle miljardi euro. Ainuüksi 2019. aasta eest maksis ettevõte maksu 141 miljonit eurot. Käesoleval aastal teatati 250 miljoni euro investeerimisest Turu tehase uuendamisse ja uue tootmisüksuse rajamisse.

Tehases hakatakse lisaks tupespiraalidele tootma ka naha alla pandavaid rasestumisvastaseid implantaate Jadelle. Aeg näitab, kas see toob töötajaid juurde. Seni on tehases töötajate arv ainult kasvanud, kuigi tootmist on kogu aeg automatiseeritud. Möödunud aastal palkas Bayer Soomes juurde üle 100 uue töötaja.

Rasestumisvastase implantaadi ja hormoonspiraali puhul kasutatakse sama tehnoloogiat. Loodusklikule progesterooni hormoonile (munasarjades sünteesitav hormoon) vastavat sünteetilist levonorgestreeli segatakse silikooniga, kust seda vaikselt imendub 5-6 aasta jooksul naise organismi. Implantaati saab paigaldada ilma vastava meditsiinilise ettevalmistuseta, seetõttu sobib see vaesematele arengumaadele.

Hormoonspiraal paigaldatakse aga emakasse ja seetõttu kasutatakse selle puhul vähem hormooni. Võimalikud kõrvalmõjud on tänu sellele väiksemad.

Spiraali kasutatakse ka vererohke menstruatsiooni raviks ja osal kasutajatest jääb menstruatsioon üldse ära. Kõigile samas spiraal ei sobi.

Spiraali „polümeeripõhise doseerimise” tehnoloogia mõtles üle 40 aasta tagasi välja Helsingi Kätilöopisto sünnitushaigla peaarst ja professor Tapani Luukkainen. Müügile tuli see aastal 1990.

Konkurente pole tootele eriti tekkinud. USA tootja Abbvie müüb spiraali Liletta, mille põhimõte on sama mis Mirenal.

Spiraal pole enam ka sama toode, mis 30 aastat tagasi. Materjale ja tehnoloogiat on uuendatud. Spiraale on müügil kolme eri varianti. Mirena edu üks põhjus on ka Bayeri ülemaailmne müügivõrk. Ilma selleta poleks tootest saanud üleilmset edulugu.

Spiraale hakkas kõigepealt tootma ja müüma Soome ettevõte Leiras. Varem Leirasega koostööd teinud Saksa ettevõte Schering ostis terve Soome ettevõtte üles 1996. aastal. Kümmekond aastat hiljem ostis Bayer üles Scheringi.

Lääketeollisuus | Pikkuruinen silikoniesine tuottaa Suomelle miljardin vientituloa ja saattaa olla lääkejätti Bayerin kannattavin tuote

Professori Tapani Luukkainen keksi yli 40 vuotta sitten hormonikierukan, joka on säilyttänyt markkina-asemansa, vaikka keskeiset patentit umpeutuivat jo aikaa sitten. Kierukan menestystarina on saanut Bayerin sijoittamaan myös lääkkeiden kliinisen tutkimuksen keskuksen Suomeen. Tässä pienessä silikoniesineessä kiteytyy aika hyvin, mitä tarkoitetaan korkealla lisäarvolla. Mirena-hormonikierukka painaa pakkauksineen 104 grammaa ja sen hinta suomalaisissa apteekeissa on 155 euroa.

Kommentaarid
(Külastatud 6,389 korda, 1 külastust täna)