Soomes kardetakse, et jalgpallituristid toovad Peterburist ja Kopehaagenist koroona kaasa ning nakatumine hakkab uuesti kasvama

Soomest sõidab 250 jalkafänni Kopenhaagenisse ning 1500 inimest Peterburgi vaatama jalgpalli EM-turniiri ning Soome meeskonnale kaasa elama. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen peab seda aga väga ohtlikuks.

Kardetakse, et jalkaturistid toovad välismaalt koroona kaasa ja Soomes hakkab nakatumiste arv taas kasvama. Kartus tuleb sellest, et kõik Soomes viimasel ajal puhkenud koroonakolded on välismaalt sisse toodud ja tegemist on koroona uute tüvedega, vahendab Helsingin Sanomat.

Järvinen ütles, et 2020. aasta märtsikuus tuli viirus sisse koos Alpides käinud suusatajatega, siis edasi tõid viirust sisse Helsingi idaosas elavad välismaalased. Eelmisel suvel avastati Soomes uus viiruse variant, mis oli samuti tõenäoliselt koos puhkajatega sisse toodud välismaalt. Jõulude ajal saabus Soome koroona Briti variant ning suusapuhkuste ajaks oli see juba kõige levinum. Lõuna-Aafrika ja India variant jõudsid Soome samuti välismaalt.

Koroona uued mutatsioonid nakkavad kergemini, mis on Järvineni väitel probleem. Järvineni sõnul suudeti Soomes küll eri variandid tuvastada, aga ei suudetud panna piiri nende levikule. Probleem on jätkuvalt selles, et ühest õnnetust välismaal käigust võib alguse saada terve koroonakolle.

Järvineni sõnul püsib oht niikaua, kuni inimesed pole saanud kahte vaktsiinidoosi. Järvineni sõnul tuleb seetõttu piirikontrolli jätkata veel terve suve jooksul, mil toimuvad vaktsineerimised.

Jalgpalli EM kestab 11. juunist kuni 11. juulini. Soome rahvuskoondis Huuhkajat mängib esimese alagrupi mängu 12. juunil Kopenhaagenis. Teine mäng on Venemaa vastu 16. juunil ja kolmas Belgia vastu 21. juunil Peterburis.

Soome jalkafännide ühendus korraldab 250 soomlasele lennu Kopenhaagenisse ja 1500 soomlasele bussireisid Peterburgi. Reisijad on vanuses 18-70 eluaastat. Reisid otsustati korraldada, kuna leiti, et inimesed lähevad nagunii mänge vaatama, parem, kui need on organiseeritud. Reisid tahetakse korraldada võimalikult ohutult.

Praegu on teada, et Kopenhaagenis on staadionil maskikandmise kohustus, Peterburis tuleb maski kanda oma istekohalt eemale minnes. Lennukis ja bussis tuleb samuti maski kanda. Enne reisile minekut peab olema tõend negatiivse koroonatesti, läbi põetud haiguse või kahe vaktsineerimise kohta.

Soome terviseamet soovitab välismaalt tulijatele olla 14 päeva omaalgatuslikus karantiinis. Sellest olulisem on aga testimine, sest uuringute järgi täidab vaid 10-30 protsenti välismaalt tulijatest karantiini reegleid. Seetõttu pooldab terviseamet välismaalt tulijate puhul kahe testi mudelit.

Pärast piiril tehtud koroonatesti tuleb käia teist testi tegemas vähemalt 72 tundi peale piiri ületamist. Kuni teise testi tulemuste selgumiseni soovitatakse olla omaalgatuslikus karantiinis.

Välismaalt tulijate puhul on oht selles, et nakkus saadakse reisi käigus, teist testi tegemas ei käida ning nakkust levitatakse oma kodukohas. Kui esimene test tehakse piiriületuse tervisekontrolli käigus, siis teine test on inimese omal vastutusel. Soome terviseamet soovitab praegu vältida igasugust reisimist, et mitte välismaalt nakkust kaasa tuua. Kuigi Euroopas on nakatumised viimasel ajal langenud, on mujal maailmas epideemia käimas ja oht endiselt olemas. Väga paljud on vaktsineerimata ja seetõttu ohustatud.

Taanis on praegu koroonaga nakatumiste tase kõige kõrgem Euroopas, viimase 14 päevaga on seal tuvastatud 210 nakatumist 100 000 elaniku kohta. Venemaa vastav tase on 86 ja Soomes 28. Riikides on aga piirkonniti suured erinevused. Nii Taanis kui Venemaal on nakatumine tõusuteel. Soome madalat taset arvestades on oht juba Peterburis ringi liikumine, ilma seal mingitel üritustel osalemiseta.

Koronavirus | Jalkapalloturistit voivat tuoda EM-kisoista Pietarista ja Kööpenhaminasta mukanaan uuden epidemiaryöpsähdyksen, uskoo Husin asiantuntija

Suomen maajoukkueen kannattajien yhdistys järjestää 250 suomalaiselle jalkapallofanille lennot Kööpenhaminaan ja 1­500:lle bussimatkat Pietariin. Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Karvisen mukaan matkat pyritään järjestämään mahdollisimman turvallisesti. Jalkapallon EM-kisat saattavat olla koronaviruksen leviämisen kannalta vaaranpaikka. Kisaturistien pelätään levittävän Suomeen myös uusia virusvariantteja. “Tämä on huoli, jota varsinkin eteläisissä sairaanhoito­piireissä on kannettu jo kahden kuukauden ajan”, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirin Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Kommentaarid
(Külastatud 244 korda, 1 külastust täna)