Politsei: Soome noored müüvad interneti kaudu valenarkootikume

Politsei info kohaselt on Soome noored müünud interneti nn hämara Tor-võrgu kaudu amfetamiini pähe meresoola ja marihuaana pähe kuivatatud puulehti.

Pettuste tõttu on tekkinud juba mitmeid vägivaldseid olukordi ja politsei on väga mures. Juhtumid on olnud aastatel 2020 ja 2021, vahendab MTV.

Lisaks on noored varastanud või röövinud narkainete ostjatelt raha. Valenarkootikumide müümine ja raha varastamine on väga ohtlik tegevus. Ostjad on müüjate peal kasutanud vägivalda.

Müüjad on olnud 15-16-aastased. Nad ei saa aru, kui ohtlik võib selline petmine olla. Paljudel juhtudel pole vanematel aimugi, millega nende võsukesed tegelevad.

Ühe juhtumi puhul avaldati 2021. aasta juuni algul Tor võrgu veebipoes Keskustori müügikuulutus, kus pakuti müüa marihuaanat ja Subutexi tablette. Teate järgi asusid ained Helsingis. Sama nime all oli mitmeid teisi kuulutusi Soome eri kohtades.

Politsei sai müüjale jälile ja jälgis toimuvat Vantaal Myyrmäki linnaosas, kuhu 15-aastane läks narkootikume müüma. Kui müüja politseid märkas, üritas ta põgeneda, aga politsei sai ta kätte. Politsei sai temalt kätte koti, kus olid vaid puuoksad ja puulehed. Poissi kahtlustatakse narkokuriteos, pettuse katses ja allumatuses ametivõimude korraldustele, kuna ta hakkas politseile vastu.

Eelmise, 2020. aasta lõpus rööviti Mannerheimi väljakul 40-aastast meest, kui üks tundmatu isik lasi talle näkku valu tekitanud ainet ja võttis rahakotist 300 eurot. Kannatanu ja kahtlusalune olid enne seda leppinud kokku narkootikumide müügitehingus. Kannatanule tuli mööda Mannerheimintied vastu mees, kes küsis temalt raha. Kui kannatanu võttis rahakoti välja, lasi kahtlusalune talle punast ainet näkku, võttis rahakoti ja sealt kõik rahatähed ehk 300 eurot. Kahtlusalune ise ütles, et võttis kannatanult 700 eurot. Kahtlusalune jooksis minema.

Politsei tegi hiljem kindlaks, et kahtlusalune oli 15-aastane poiss ja temaga koos oli 16-aastane poiss. Mõlemad olid politseile varasemast tuttavad, kuna neid kahtlustati ühes teises röövis.

Juhtumiga oli seotud ka üks 14-aastane poiss, kes oli rakenduses Wickr vahendajaks narkoainete ostjate ja aineid müünud noorukite vahel. Juhtum on menetluses kohtus.

Politsei kahtlustab, et poisid varastasid 2021. aasta jaanuaris ühelt kannatanult 2700 eurot. Noorim kahtlusalustest oli saanud just 16-aastaseks. Üks poistest pani Tor võrku üles Subutexi müügikuulutuse. Üks mees võttis Wickri kaudu ühendust ja tehing lepiti kokku Itäkeskuse ujula lähedale.

Narkotehingu pidi tegema üks poiste tuttav, samal ajal kui poisid ise toimuvat eemalt jälgisid. Müüja andis ostjale Subutexi asemel kilesse pakitud popcorni. Ostja sai pettusest aru ja tahtis raha tagasi, aga ta lükati maha. Müüja ja ostja isikuid pole suudetud tuvastada. Kolm poissi jagasid kannatanult saadud raha omavahel ära. Kohal oli veel isikuid, kellele anti samuti raha.

Kommentaarid
(Külastatud 363 korda, 1 külastust täna)