KUUM: Valgevene on hakanud paiskama Iraagi pagulasi Leetu

Juuni on olnud Valgevene-Leedu piiril tavapärasest aktiivsem. Üle piiri tuli juuni esimese 9 päevaga 108 illegaali.

Ebaseaduslike piiriületuste arv on hakanud kiiresti kasvama, tunnistas Leedu välisministri asetäitja Arnoldas Abramavičius. Piiriületuste arv kasvas juba aprillis, mil väljaspool piiriületuskohti tuli üle piiri 70 illegaali, maikuus oli neid veidi enam, vahendab Yle.

Enamus illegaalidest on pärit Iraagist. Abramavičius ütles, et igal öösel tuleb gruppide viisi inimesi üle piiri. Pärast seda paluvad nad varjupaika.

Migrantide sissevoolu põhjus on teada. Valgevene president Aleksandr Lukašenka ähvardas mõni aeg tagasi Euroopa migrantide ja narkootikumidega üle ujutada. Lukašenka ähvardus tuli ajal, mil Euroopa Liit kehtestas Valgevene suhtes uued sanktsioonid. Sanktsioonide põhjus oli omakorda see, et Valgevene võimud sundisid Minskis maanduma Ryanairi reisilennuki ja vahistasid lennuki pardal olnud võimukriitilise ajakirjaniku Roman Pratasevitši.

Leedu siseministeeriumi hinnangul korraldab migrantide piiriületusi Valgevene valitsus. Iraagist Bagdadist tuleb Valgevenesse iga nädal neli lennukitäit nn turiste. Pärast neid lende sagenevad ebaseaduslikud piiriületused.

Valgevene võimude seotust asjaga kinnitab ka see, et üle piiri tulnud iraaklased räägivad, et on saabunud Valgevenesse nende lendudega. Valgevene võimud on korraldanud kohaliku lennufirma Belavia lende Istanbulist Minskisse.

Lisaks on tõendeid selle kohta, et Valgevene piirimiilits aitab pagulastel piiri ületada. Valgevene võimud näitavad migrantidele kätte kohad, kus on lihtsam üle piiri minna.

Leedul on ligi 700 kilomeetrit ühist piiri Valgevenega. Valgevenel on ühine piirilõik ka Poolaga ja ka Poola piiri on hakanud illegaalid samuti ületama. Sama mudelit kasutas Venemaa 2016. aastal, kui varjupaigataotlejaid hakkasid ületama massiliselt Soome ja Norra piiri.

Valgevene võimud midagi ei kinnita ja väidavad, et piiril pole toimunud midagi lubamatut. Leedu on aga ühendust võtnud Euroopa Liidu piirivalveagentuuriga Frontex. Leedu palub toetust piiri valveseadmete uuendamiseks.

Soome piirivalve riskianalüüsikeskuse juht Marko Saareks ütles, et praegu pole kinnitust sellele, et Valgevene oleks aktiivselt migrante piirile suunanud, küll aga ei takista Valgevene aktiivselt migrantide piirile jõudmist.

Kui migrantide hulk Leedu ja teiste liikmesriikide piril kasvab, siis võib Frontex abi pakkuda. Siis lähetatakse teistest liikmesriikidest Leetu abijõude.

Leedu migratsiooniameti andmetel on üle piiri tulnud migrandid paigutatud Leedu piiri ääres telklaagrisse. Laagrisse mahub kokku 350 inimest. Üksikuna saabujad paigutatakse telkidesse, pered aga pannakse majadesse.

Leedu valitsuse info kohaselt saadakse pagulaste sissevooluga veel hakkama, aga kui neid hakkab rohkem tulema, siis on vaja rajada ajutine pagulaslaager.

Valko-Venäjä kiristää EU:ta päästäen siirtolaisia yli rajan – Liettuan mukaan Lukašenkan hallinto järjestää kuljetuksia

Liettuan varasisäministerin Arnoldas Abramavičiusin mukaan Valko-Venäjän rajapoliisi myös auttaa siirtolaisia löytämään laittomia rajanylityspaikkoja. Valko-Venäjä kiistää väärinkäytökset. Kesäkuu on ollut Liettuan ja Valko-Venäjän rajaseudulla normaalia vilkkaampi. Rajan yli tuli luvatta alkukuun yhdeksän ensimmäisen päivän aikana 108 ihmistä. – Tilanne on muuttunut. Luvattomien rajanylitysten määrä kasvaa rajusti, Ylen puhelimitse haastattelema Liettuan varasisäministeri Arnoldas Abramavičius sanoo.

Kommentaarid
(Külastatud 863 korda, 1 külastust täna)