Islandil kaotatakse homsest koroonapiirangud

Islandil kaotatakse homsest laupäevast, 26. juunist koroonapiirangud, milleks on seni olnud maskikohustus ja vahemaa hoidmine.

Lisaks on Inslandil seni olnud jõus 300 inimese kogunemise piirang. Kõik piirangud kaotatakse homsest, ütles täna hommikul terviseminister Svandís Svavarsdóttir.

Sellega on Island esimene riik Euroopas, kus kaovad kõik piirangud. Loodetakse, et uuesti ei pea enam piiranguid kehtestama, vahendab Iceland Review.

Islandil jäävad piiriületuse piirangud ja karantiinid jätkuvalt jõusse. Esimesed piirangud kehtestati Islandil 15 kuud tagasi.

Alates 1. juulist pääsevad vaktsineeritud reisijad Islandile ilma testi tegemata. Sama kehtib 2005. aastal ja hiljem sündinud laste kohta.

Neil reisijatel, kes pole vaktsineeritud, tuleb esitada tõend negatiivse koroonatesti kohta või teha test kohapeal ning olla 5 päeva karantiinis. Piiriületuse reeglid vaadatakse uuesti üle 15. augustil.

Islandi valitsuse info kohaselt on 87 protsenti elanikest saanud esimese vaktsiinidoosi, mis on kõrgeim tase Euroopas. Alates käesolevast nädalast on võimalik end vaktsineerida kõigil soovijatel. Islandil on võimalik valida Moderna, Pfizeri ja Janssen vaktsiinide vahel.

Pandeemia alguses eelmise, 2020. aasta aprillis oli Islandil kõrgeim nakatumiste tase maailmas, seda paljuski väga efektiivse testimise tõttu. Pärast seda õnnestus kuu ajaga Island praktiliselt koroonavabaks saada. Eelmisel suvel aga hakkas koroona uuesti levima, kui kaks nakatunud turisti rikkusid isolatsiooni reegleid. Pärast seda seati piiriületusele piirangud, mis tähendab kohustuslikku testimist piiril ja karantiini.

Praegu on 360 000 elanikuga saareriigis 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta vaid 1,6 nakatumist. Islandil on tuvastatud kokku 6637 koroonaga nakatumist ja registreeritud 30 koroonasurma. Alates 15. juunist pole islandil olnud ühtegi nakatumist.

Kommentaarid
(Külastatud 209 korda, 1 külastust täna)