Euroopa kultuuripealinn 2026 on Oulu

Euroopa kultuuripealin„ 2026 tiitli saab Oulu. Valikut soovitab üheksast sõltumatust kunsti- ja kultuurieksperdist koosnev Euroopa komisjon. Žürii soovitus tehti teatavaks linnakandidaatide külastuste ja kahepäevase nõupidamise lõpus Helsingis kolmapäeval, 2. juunil.

Oulu linna ja Põhja-Soome kultuuripealinna omavalitsuste projekti teema on „Kultuuriline kliimamuutus”, (Cultural Climate Change) mis loob uue agenda. Põhieesmärk on luua kultuuri ja kunsti kaudu piirkonnas elujõudu ning täita piiriüleseid nõudeid koostöö kaudu.

Programmil on kolm teemat, milleks on Metsik linn, Vastandite jõud ja Julgelt serval. Kultuuriprogramm rõhutab sotsiaalset, kultuurilist, majanduslikku ja ökoloogilist jätkusuutlikkust. Oulu2026 soovib tuua kultuuri kõigi ellu ja luua võimalusi osalemiseks.

Lisaks Oulule taotlesid 2026. aastaks Soomes Euroopa kultuuripealinna tiitlit Savonlinna ja Tampere. Kõik kolm linna läbisid eelmisel suvel eelvaliku ja pääsesid finaali.

Teadus- ja kultuuriminister Antti Kurvinen ütles oma kõnes, et loodab, et iga linn kasutab ära tehtud tööd ja jätkab oma kultuurielu uuendusmeelset ja jätkusuutlikku arengut, mis on nüüd käima läinud.

  • Euroopa kultuuripealinn on ainulaadne võimalus arendada kunsti- ja kultuuripakkumisi, suurendada osalust, jagada kogemusi ning tugevdada kultuuri ja loomesektori võimekust. See on ka aasta pikkune kultuuriprogramm, kus linn tutvustab end Soome ja Euroopa avalikkusele, ütles minister Kurvinen.

  • Parim on ürituse juures see, et see sisaldab linna ja ka naaberomavalitsuste kultuuri, piirkonna inimeste identiteeti, kombeid, kunsti, kultuuripärandit, toidukultuuri, pidustusi ning suuri ja väikeseid sündmusi. Need on ühendatud paljude Euroopa koostöö võimalustega.

Aasta 2026 teine kultuuripealinn valitakse Slovakkias.

Soome tuli kultuuripealinna tiitel kolmandat korda

Euroopa kultuuripealinnu on nimetatud alates 1985. aastast. Soomest on Euroopa kultuuripealinnad olnud varem Helsingi (2000) ja Turu (2011).

Euroopa kultuuripealinna valimine on üks ELi tuntumaid ja edukamaid kultuuritegevusi. Ürituse eesmärk on tuua esile Euroopa kultuuride mitmekesisus, suurendada kultuurivahetust ja tugevdada ühte kultuuripiirkonda kuulumise tunnet. Lisaks suurendab üritus kultuuri tähtsust linnaarenduses.

Üritust rahastab Euroopa Komisjon, andes linnale 2026. aastal Melina Mercouri preemia. Ürituse peamisteks sponsoriteks on riik, omavalitsused ja linna paljud partnerid.

Valikukomisjoni töö algas 2020. aasta maikuus ning jätkab valitud kultuuripealinna toetamist ja nõustamist kuni 2026. aastani. Žürii avaldab taotluste kohta aruande juuli alguses. Valikukomisjoni juhatasid Dessy Gavrilova ja aseesimees Riitta Vanhatalo.

Kommentaarid
(Külastatud 57 korda, 1 külastust täna)