Vinkit valuutanvaihtoon – ota nämä asiat huomioon

Matkustus on monen ihmisen suosikkipuuhaa, jota useat ovat viime aikoina kaipailleet. Se antaa uusia kokemuksia, jotka kantavat pitkälle ja joita matkailija muistelee mielellään vuosienkin jälkeen. Ennen matkaa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama tärkeä seikka, joista yksi on kohdemaan valuutta. Kerromme valuutanvaihtoon liittyvistä vinkeistä tässä artikkelissa tarkemmin.

Matkavaluutta on yksi tärkeimmistä käytännön asioista matkalle lähtiessä. Jos matkustat euromaiden ulkopuolelle, tulee sinun huomioida käteisen määrä ja niiden vaihtopaikat. Tämä pätee usein myös euromaiden sisällä, sillä monessa maassa tulee huomioida rahan nostamisen hinnan määrä ja luottokortin käyttöön liittyvät seikat. Käteistä on nimittäin hyvä olla edes vähän, koska se on yleensä paras maksuväline esimerkiksi taksimatkan tai eväsleivän ostamiseen. Saxo Bank on luotettava pankki, josta saa myös tarkempaa tietoa valuutoista.

Mitä huomioida valuutanvaihdossa

Kohdemaan valuutta ei ole ainoa asia, joka kannattaa matkaa ennen selvittää. Sen lisäksi on hyvä myös tietää maan tyypillisin maksutapa. Kotimaassa olet ehkä tottunut maksamaan kaiken pankkikortilla, mutta vielä on olemassa maita, joissa käteinen raha on maksukortteja tai digitaalisia maksutapoja huomattavasti yleisempää. Sen takia on aina hyvä selvittää kohdemaan yleisimmät maksukäytäntöjen pääperiaatteet, jotta matkasta tulee helpompaa ja turhilta ongelmilta vältytään paremmin.

Valuuttaa selvittäessä on hyvä aloittaa tarkistamalla, voiko kohdemaan valuuttaa vaihtaa jo Suomessa. Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ainakin eksoottisemmissa matkakohteissa, koska harvinaisempien matkakohteiden valuuttaa ei voi saada ilman ennakkotilausta. Jossain maissa voi puolestaan olla käytössä kaksi valuttaa. Esimerkiksi jossain köyhemmissä maissa voi paikallisen rahan lisäksi maksaa Yhdysvaltain dollareilla.

Jos valuttaa ei pysty vaihtamaan Suomesta käsin, on hyvä tarkistaa, kannattaako paikallista valuuttaa vaihtaa Yhdysvaltain dollareina vai euroina. Euro on nykyään jo yleinen, mutta jotkut maat suosivat edelleen enemmän Amerikan dollaria vaihdettavana valuuttana. Ota myös huomioon kohdemaasi käteisrahan sääntelyt, sillä joissakin maissa säädellään melko tiukasti paikallisen valuutan mukana tuotua määrää ja jos se on liian korkea, voit joutua ilmoittamaan sen tullille.

Lopuksi kannattaa myös ottaa selville kohdemaan luottokorttitilanne, jotta tiedät mitä luottokortteja maassa on käytössä. Tämä on tärkeää tietää etukäteen, jottet joudu ongelmiin ilman käteistä.

Valuutanvaihto pankissa

Käteisen käyttö on vähentynyt jatkuvasti, mikä on vaikuttanut valuutanvaihdon mahdollisuuksiin pankeissa. Nykyään harva pankki vaihtaa enää suoraan valuuttaa konttoreissaan ja valuutanvaihto suoritetaan sen sijaan oman verkkopankin kautta. Se kestää pankista riippuen yleensä muutamasta pankkipäivästä viikkoon. Pankit suosittelevatkin valuutanvaihtoa tehtävän hyvissä ajoin, joitta se sujuu ongelmitta. Aikaa pitää siis siihen varata mielellään vähintään viikko.

Hyvä puoli pankissa tehtävässä valuutanvaihdossa on usein sen tarjoama paras vaihtokurssi, huonona puolena taasen palvelumaksut, joita pankki perii toiminnastaan. Ne kannattaa aina tarkistaa ennen kuin näppäilet tunnuksesi verkkopankkiin ja alat vaihtaa valuuttaa.

Kommentaarid
(Külastatud 154 korda, 1 külastust täna)