Tupakoinnin lopettamisella säästetyillä varoilla uudet Hifilaittet? Mikä on paras hifijärjestelmä?

Oletko sinäkin sitä ihmistyyppiä joka käy vähintäänkin muutaman vuoden välein hifiliikkessä kuuntelemassa kaiuttimia ja miettimässä, josko niitä sitten seuraavalla kerralla ostaisi mukaan? Myös iltaisin voi mennä monta tuntia hifimaailman sivuilla nikotiininuuska.fin nikotinipussit huulessa, niin kuin minulla on tapana, nyt kun tupakoinnista on päässyt eroon niitten avulla. Niitä on erittäin mukava käyttää ja maistuvatkin hyvälle, on minttua, appelsiinia ja ico coolia. Rahaa on kuitenkin säästynyt tupakointiin verrattuna, joten näillä säästöillä päätin tutkia millaiset hifilaitteet kannattaisi hankkia.

Etenkin kun selailee arvioita tuotteista, kuunteluvideoita, EISA-voittajien arvosteluja ja yksittäisten tuotteiden tietoja samalla kun suunnittelee mitä haluaisit kotiisi seuraavaksi?  Minä ainakin olen tätä ihmistyyppiä, ja se on samalla sekä lahja, että kirous.

Vertailu on helpompaa kun tietää enemmän ja budjetti ei ole rajoitteena, lainarahasta ratkaisu?

On mukavaa kun jokin asia on niin lähellä sydäntä ja kiinnostaa niin paljon, että siihen voi hyvin uppoutua tunneiksi ja kadottaa ajantajun aivan täysin. Eikä siinä mitään, käyttäköön kukakin aikansa miten tahtoo, mutta itselläni tätä harrastusta rajaa valitettavasti huomattavasti enemmän budjetti kuin mielikuvitus. Tätä ongelmaa olen ratkonut milloin lainaa netistä hankkimalla, milloin säästämällä. Kalleimmat systeemin päivitykset ovat varmasti vielä tekemättä.

Rajoittavana tekijänä on jonkin verran myös ehkä naisystäväni, joka ajoittain huomauttelee nyt jo olohuoneen tupla subwoofereista, toinen mallia SVS -Tynnyri, joka on massiivisella preesenssillään vähintäänkin painostava, jollei suorastaan uhkaava ja sen kaverina vanhempi, nuoruusvuosina hankittu Audio Pron klassikko B1.40 niin sanottu normi 10” subbari. Tuon SVS kaverina jälkimmäinen taitaa olla enemmänkin koristeena, vaikka itse perustelin tätä tuplausta nimeomaan kuunteluvasteen tasaisuudella eri kuuntelipistessä. Naisystäväni ei kuulemma huomannut eroa. Huoneisto kun sattuu olemaan akustinen surmanloukku juuri matalien osalta, kun kiertävät sohvan kohdalta sopivasti ja laittamalla lisää löylyä alapäähän niin seuraavaksi tuo SVS kaveri vavisuttaa kerroslaattaa ja sen kuulee ja tuntee sitten muutkin. Siitä tulikin mieleeni, että myös naapurillani on ollut huomauttamista kun hänen kalustonsa ja kiinteät lasiseinät resonoivat musiikkini tahdissa. 

Nikotiinipusseja kuuluu kun oikein rupeaa vertailemaan vaihtoehtoja tarkemmin

Silti, kaikesta tästä vastatuulesta huolimatta, hifimaailman sivuilla tulee vietettyä paljon aikaa, välillä tämä on hyvinkin stressaavaa etenkin kun nuuskan tuonti Suomeen on nykyisestä maailmantilanteesta johtuen hyvinkin hankalaa, ja tupakkaa en halua enää uudestaan ruveta polttamaan, onneksi on nikotiinipusseja. Suunnittelen aina seuraavaa hankintaa niin vahvistin päähän kuin kaiuttimiinkin. Nykyinen 5.2 laitteisto kun on palvellut pois lukien juuri tuo SVS mörkö, niin jo noin 13-14 vuotta ja on ostettu opiskeluaikaan vähillä rahoilla noin 1500 euron budjetilla. Sinällään se on kyllä ollut hyvä hankinta kun näinkin monta vuotta sillä on nauttinut kelpo viihdettä, mutta mitään oikeata HIFI:ähän Audio Pron vehkeet eivät kuulemma ole tosi hifistien mielestä. Siinä 25 neliön yksiössä ne tosin rokkasivat monet illat muitta mutkitta ennen baariin lähtöä.

Ongelmaksi tässä muodostuukin juuri se, että kun on kuitenkin aikanaan ostanut testivoittajat, oliko nyt 600 – 850€ lattiakaiutin vertailusta, missä oli kyllä mukana näitä oikeitakin Hifi-merkkejä, niin seuraava päivitys luokkaa parempiin on syytä olla mielummin reilumpi kuin maltillinen, jotta sen oikeasti huomaa toistossa. Tästä syystä olen kokonaan jättänyt harkitsematta edes 1000-2500 lattiakaiuttimet, joilla sointi varmasti paranee mutta en usko mihinkään wow elämyksiin vielä tuossa sarjassa, (kuuntelukokemuksieni perusteella) ja suunnannut henkisesti suoraan noin 4000+, ehkä jopa 6000-15000€ luokkaan. Se kuuluisa mopo tahtoo lähteä keulimaan kun kurkkaat aina mitä seuraavassa hintaluokassa on tarjolla.

Mitä hankkisin jos raha ei olisi esteenä?

Tuossa haarukassa on jo useimmilta valmistajilta todellista premium kaiutinta ja suurella osalla jopa ihan referrenssi ja lippulaiva sarjoja. Mielessä on pyörinyt milloin KEF Reference sarja, B&W 800-sarjasta useampikin malli, ELAC, Monitor Audion Gold- ja Platinum sarjat ja välillä jokin testin voittanut ja muuten kehuja saanut malli. Myös kotimainen Genelec kummittelee ajoittain mielessä. Kaikki näistä ovat kuunteluni mukaan kelpo laitteita, mutta tosiaan se missä mieleni pyörii stratosfäärissä uusien hifilaite hankintojen suhteen, niin lompakkoni on menny yhä syvemmälle piiloon taskunpohjalle.

Toiseksi, mutta lähes yhtä olennaiseksi ongelmaksi muodostuu kokonaisuuden hallinta, eli mikäli sitten raapisinkin kasaan vaaditun tuhat lappusen ja päivittäisin laitteiston pääkaiuttimet, niin tässä kohtaa myös alkuperäinen alkaen mallin Denon XVR-1611 alkaa käymään niin sanotusti pieneksi. Kelpo laite sinällään, mutta ei kai kukaan nyt oikeasti soita 10 000 euron B&W kaiuttimia 300 euron opiskelija vahvistimella. Ymmärrykseni mukaan (ja hifi liikkeen ystävällisen asiantuntijan), jos ei ihan stereovahvistinta ja useamman päätelaitteen kikkailuja halua ruveta rakentamaan, niin ihan vähimmäissuositus on hankkia sitten esimerkiksi kyseisen valmistajan lippulaiva malli viritinvahvistin puolelta tai ainakin lähes lippulaiva, joka tapauksessa hinnat pyörivät jo 3000-4000€ euron välissä tälle. 

Eikä siinä vielä kaikki, keskikaiutin kun on aivan pakko olla samaa valmistajaa ja mielellään vielä samaa mallistoa, niin siihenkin saa uppoamaan jo monta tonnia, esimerkkinä juuri nuo B&W järeämmät keskarit ovat 4500-6000 euroa tuon 800- sarjan lattiakaiuttimien kaveriksi. Ja jos kaiken tämän on valmis tekemään, niin siihen olisi melkeinpä jo typerää olla päivittämättä näitä takakaiuttimia sitten samaan konkurssiin. Paperilla kuulostaa hienolta, ja varmasti livenäkin, mutta tässä kohtaa laitteiston hintalappu onkin sopivasti tuplaantunut, ja ei muuta kuin kättä taskuun entistä syvemmälle etsimään sitä lompakkoa joka on koittanut piilottaa itsensä viimeiseen nurkkaan taskunpohjalla. 

Miten yhdistää hifilaitteet muuhun kokonaisuuten asunnossa?

Ei ne ongelmat itseasiassa ihan tähänkään vielä loppuneet, sillä tuon kokoluokan vahvistin ja keskari kun eivät mahdu mitenkään nykyiseen nätin ja siron TV-tason hyllyille, niin myös tämä pitäisi vaihtaa, (joka on ollut yllättävän vaikeaa). Toisena vaihtoehtona on on toki nostaa kissa pöydälle eli keskari TV-tason päälle, jossa siis TV on nykyään. “Pienenä” lisävaivana on myös asentaa sitten nykyinen 75” TV (tai myöhemmin haaveiltu 88”) vielä seinälle tätä viritystä varten.

Kaikkea sitä ihminen haaveilee ja rakentaa päässään. Se on ihmiskunnan lahja. Se, että onko tuollainen setuppi sitten tosiaan noin 20 000 euron arvoinen, vai pitäisikö kuitenkin päästää kaasu ja saada se eturengas moposta takaisin tienpintaan ja katsoa josko luokkaa 5000-10 000 eurolla, voisi sittenkin saada riittävän hyvää kotiin. Kyllähän tuohon hiukan lainaakin voisi käyttää, kun vehkeet palvelevat kuitenkin oletuksella useamman vuosikymmenen. Hmm, entäs sitten ne akustiikkamatot ja -paneelit sitten ja kuinka ne sopivat olohuoneen fengshuihin? Kertokaa miten itse toimisitte?

Kommentaarid
(Külastatud 171 korda, 1 külastust täna)