Suomi euroviisuissa

Eurovision laulukilpailu, eli tuttavallisemmin Euroviisut, on muun muassa Suomen kansaa yhdistävä vuotuinen tapahtuma, johon saavat osallistua Euroopan yleisradiounionin (EBU) aktiiviset jäsenmaat. Sekä Suomessa, että muualla Euroopassa Euroviisuista on tullut suuri puheenaihe ja joka keväinen spekulaatio ja jännitys eri maiden sijoituksista on hyvinkin verrattavissa jalkapallon, hiihdon, yleisurheilun tai jääkiekon arvokisoja tai olympialaisia koskevaan vastaavaan keskusteluun. Euroviisut vedonlyönti -kohteena keräävätkin suosiota, kuin suurimmat urheilukilpailut.

Euroviisujen historia

Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin seitsemän maan kesken vuonna 1956. Ensimmäisissä kilpailuissa jokainen mukana oleva maa sai lähettää kilpailuun kaksi laulua ja voittajaksi selviytyi Sveitsi, kappaleellaan “Refrain”. Ensimmäisissä kilpailuissa ei julkistettu muita sijoituksia lainkaan. Vuoden 1957 kilpailuissa jokainen mukana olleesta 10 maasta sai oman sijoituksena ja myös jokainen sai lähettää enää yhden laulun. Tuolloin voittaja oli Alankomaat.

Vuodesta 1958 lähtien kisat on järjestänyt edellisen vuoden voittajamaa. Tähän on kuitenkin tullut joitakin poikkeuksia, jotka yleensä johtuvat siitä, että voittajamaa on jo lähimenneisyydessä isännöinyt kisoja. Viimeksi näin kävi vuonna 1980, sillä vuoden 1979 Euroviisut voitti isäntämaa Israel ja se kieltäytyi järjestämästä kisoja toista kertaa peräkkäin. Vuoden 1980 kilpailut järjestettiinkin Alankomaissa.

Suomi oli ensimmäistä kertaa Euroviisuissa mukana vuonna 1961 Ranskan Cannesissa, jolloin Laila Kinnunen sijoittui 16 osallistujan joukossa jaetulle kymmenennelle sijalle kappaleella “Valoa Ikkunassa”. Tämän jälkeen Suomi on ollut aina mukana, paitsi vuonna 1970, jolloin se boikotoi kilpailuja yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan, Portugalin ja Itävallan kanssa vuoden 1969 Euroviisujen skandaalimaisen tasapelin vuoksi. Voiton jakoi vuoden 1969 kisoissa peräti neljä tasapisteisiin päätynyttä maata, eikä säännöissä ollut mitään mainintaa voittajan ratkeamisesta tasapisteissä.

Vuosina 1995, 1997, 1999, 2001 ja 2003 Suomi ei ollut mukana Euroviisuissa, koska ei ollut oikeutettu paikkaan edellisvuoden heikon menestyksen vuoksi. Vuodesta 2004 lähtien Euroviisuihin lisättiin semifinaalivaihe, jonka ansiosta maat eivät joudu enää pitämään välivuotta heikon menestyksen vuoksi.

Suomen menestys Euroviisuissa

Suurin osa suomalaisista varmasti muistaa ikimuistoisen vuoden 2006, jolloin Lordi-yhtye toi yleensä häntäpäässä viihtyneelle Suomelle voiton Euroviisuista. Sitä edeltävinä vuosina Suomi ei ollut yltänyt 17 vuoteen edes kymmenen parhaan joukkoon kilpailussa ja kaikkien aikojen paras sijoitus oli vuoden 1973 Marion Rungin tuoma kuudes sija. Myöhemmin vuonna 2021 Blind Channel -yhtye sivusi tuota kaikkien aikojen toiseksi parasta suomalaissijoitusta.

Yleensä Suomi on kuitenkin totuttu näkemään häntäpäässä ja Euroviisujen heikotkin suoritukset ovat jääneet elämään. Esimerkiksi nolla-numeroa saatetaan puhekielessä kutsua “Kojoksi”, sillä artisti Kojo sai Euroviisuissa 0 pistettä kappaleella “Nuku Pommiin” vuonna 1982 ja niin ikään viimeisen sijan tuoneet Vesa-Matti Loirin “Huilumies” ja Pave Maijasen “Yamma Yamma” muistetaan varmasti paremmin kuin monet paremmin menestyneet euroviisukappaleet.

Kaikkiaan Suomi on sijoittunut viimeiseksi Euroviisuissa peräti 10 kertaa ja tämän päälle vielä kertaalleen viimeiseksi finaalissa ensin semifinaalit selvitettyään. Viimeisimpinä suomalaisten jumbosijojen perinnettä ovat ylläpitäneet vuonna 2019 Darude & Sebastian Rejman kappaleella “Look Away” ja Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye vuonna 2015 kappaleella “Aina mun pitää”. Nämä molemmat kappaleet sijoittuivat oman semifinaalinsa viimeisiksi.

Kommentaarid
(Külastatud 202 korda, 1 külastust täna)