Soomes maksab reisimise jaoks vajaminev koroonatest 300 eurot

Soomes saab tasuta koroonatesti vaid siis, kui esinevad haigusnähud, niisama reisimise tarbeks tasuta testi lasta teha ei saa. Reisimise jaoks mõeldud koroonatestid maksavad Soomes 300 eurot.

Reisimise jaoks tuleb osta koroonatest erameditsiini teenuseopakkujalt ja Kela hüvitist selle eest ei saa. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et tasuta teste on saadud töö ja õpingute tarbeks. Koroonatõendite väljastamisest on saanud aga omaette äri, millega tegelevad erameditsiini ettevõtted, vahendab MTV.

Antigeeni kiirtestid maksavad erameditsiini teenusepakkuja juures 160 eurot. Lisaks maksab väljastatud koroonatõend, mis on 40 eurot, kokku seega 200 eurot. Kui esimene testitulemus on positiivne, tuleb lasta teha uus test ning kokku kerkib hind 270 euroni.

Eesti ettevõte pakub Tallinki reisijatele testi 39 euro eest, mis on aidanud kasvatada laevareisijate arvu. Viis tundi kestva laevakruiisi hind on 20 eurot ja test maksab 39 eurot, see on palju soodsam hind kui Soomes, rääkis Tallink Silja Oyi esindaja Marika Nöjd.

Tallinki partner on testide tegemisel Eesti ettevõte Farmatar. Tallinna sadama D-terminaalis pakutakse testi hinnaga 40 eurot. Nõnda on testitud 6000 laevareisijat, kellest vähem kui ühe protsendi puhul on test olnud positiivne. Tallink Silja kuuel väljumisel on igapäevaselt ligi 1000 reisijat. Reisijate hulgas on olnud pensionäre, lastega peresid ja sõpruskondi.

Maikuu jooksul on reisijate arv veidi kasvanud, aga vaid osa on läinud Eestisse, kuigi sinna saab Soomest ilma testita. Test tuleb lasta teha Soome tagasi sõites.

Soome terviseameti väitel pole koroona antigeeni kiirtestid nii usaldusväärsed kui PCR testid, kuna antigeeni testidega ei tuvastata kergekujulisi nakatumisi ja algavat haigust. Antigeeni kiirtestide tundlikkus on ligi 10 porotsenti väiksem kui PCR testil, seetõttu on nende puhul suurem valenegatiivsete testide oht.

Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC andmetel sobivad koroona kiirestid sinna, kus positiivsete testide hulk on 10 protsendi ringis, Soomes on see alla 2 protsendi. Seetõttu kinnitatakse Soomes koroona kiirtestide positiivsed tulemused igaks juhuks veel PCR testiga. Testi tulemus sõltub aga sellest, millises nakatumise faasis test teha. Test pole kunagi 100 protsenti kindel.

PCR testide tehniline täpsus on küll 99 protsenti, aga praktikas kliiniline täpsus vaid 80 protsenti. Kuigi testide täpsuse vahel on suured erinevused, kõlbavad Euroopa rohelise nn koroonapassi jaoks kõik testid. Soome terviseametist siiski märgitakse, et üle 65-aastaste ja riskigruppide kiirtestide tulemused tuleb lasta kinnitada PCR testiga.

Lisaks koroonatestile nõuavad mõned riigid ja lennufirmad rasedatelt ning krooniliste haigustega reisijatelt lisaks tasulist fit to fly tõendit. Selle hind võib olla üle 100 euro.

Kommentaarid
(Külastatud 6,005 korda, 1 külastust täna)