Soomes hakatakse uurima koroonavaktsiini mõju alla 12-aastastele lastele, otsitakse vabatahtlikke, võivad olla ka poole aasta vanused lapsed

Soomes hakatakse uurima Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini Comirnaty mõju alla 12-aastastele lastele.

Laste vaktsineerimist peetakse oluliseks, kuna maailmas on palju alla 12-aastaseid lapsi. Soomes on laste raskeid haigestumisi olnud koroonaga väga vähe ja surmajuhtumeid üldse mitte, vahendab MTV.

Igal pool aga pole nii hästi läinud. Neis riikides, kus koroonaga nakatumisi on rohkem, on olnud ka rohkem laste raskeid haigestumisi ja surmajuhtumeid. Seetõttu on oluline uurida koroonavaktsiini mõju ja tõhusust lastel.

Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini võib praegu anda Euroopas üle 16-aastastele. USA-s on antud vaktsiini kasutusluba 12-15-aastastel lastel. Uuringuid jätkatakse veel nooremas vanuserühmas. Esimeses faasis uuritakse mõju 5-12-aastastel lastel ja siis edasi veel noorematel. Noorimad lapsed võivad olla poole aasta vanused.

Kokku osaleb uuringus üle maailma 4500 last. Soome osa täpsustub aja jooksul. Uuringus osaleb ligi 100 uuringukeskust, enamus neist USA-s. Soomes viib uuringu läbi Tampere ülikooli vaktsiiniuurimiskeskus ja selles võivad osaleda inimesed Espoost, Helsingist, Järvenpääst, Tamperest, Turust, Porist, Seinäjoelt, Kokkolast ja Oulust.

Uuringus osalevad lapsed peavad olema terved, see tähendab, et uuringus ei saa osaleda krooniliste haigustega lapsed. Huvist uuringus osaleda saab teada anta vaktsiiniuurimiskeskuse (Rokotetutkimuskeskus) veebis.

Soomes annavad uuringuloa ravimiamet Fimea ja riiklik meditsiiniliste uuringute eetikakomisjon TUKIJA. Lastel uuritakse vaktsiini mõju samamoodi kui täiskasvanutel. Lastele antakse varem uuritud ravimeid ja vaktsiine.

Kommentaarid
(Külastatud 465 korda, 1 külastust täna)