Soome maksuamet tunnistab: sulgunud piir võib osale eestlastele tuua Soomes maksukohustuse

Pikalt keelatud olnud tööränne võib osale Soome kinni jäänud Eesti töötajatele tekitada Soomes maksukohustuse.

Küsimus puudutab arvatavalt tuhandeid Soomes töötavaid inimesi, kes lühiajalisi otsi tehes pole makse maksnud põhjanaabrite juures, vaid teinud seda nö elukoha järgi ehk Eestis. Kuigi üldiselt nõuab Soome, et kõik seal palka saavad inimesed maksaksid makse kohapeal, siis Eesti ja Soome vaheline maksuleping lubab ajutiselt seal töötavatel inimestel teatud tingimustel jääda makse maksma Eestisse, vahendab Päevaleht.

Kui Soomes ei kogune tööpäevi aastas üle kuue kuu jagu (täpsemalt 183 päeva 12 kuu jooksul), ei ole vaja end Soomes maksumaksjana arvesse võtta, kui inimene ütleb, et elab ametlikult edasi Eestis. Soome lõputa piirangute puhul võib see maagiline 183 päeva piir sinna jäänud töötajate jaoks vääramatu kiirusega läheneda. „COVID-19 tingitud piirangud piiridel võivad olla toonud kaasa selle, et mõned Eestist pärit inimesed on Soomes nüüd viibinud pikemalt,” märkis Soome maksuameti rahvusvahelise maksustamise vanemnõunik Iisa Väänänen.

Kui see kindel Soomes viibitud päevade arv täis saab, siis pole valikut. Tuleb võtta end Soome maksuametis arvele ja hakata Soomes saadud sissetulekult seal makse maksma. „Soome maksuresident peab esitama Soomes tuludeklaratsiooni. Ta peab maksma maksud ja deklareerima kogu oma tulu, mis on residentsuse jooksul saadud,” sõnas Väänänen.

Kommentaarid
(Külastatud 4,052 korda, 1 külastust täna)