Soome koroona olukord: nakatumiste arv langeb, aga haiglapatsientide arv püsib samal tasemel

Eelmisel, 17. nädalal uute koroonaviiruse juhtumite arv vähenes, kuid langus on mõnevõrra aeglustunud. Samuti on eri piirkondade vahelised erinevused pisut tasandunud. Teste tehakse tänuväärselt palju. Prognooside kohaselt väheneb aeglaselt haiglaravi vajadus.

Kuna nakatumiste tase on endiselt kõrge, on õigustatud tõhusate ja terviklike meetmete säilitamine piirkondades uute nakatumiste vältimiseks. Kiired muutused epideemilises olukorras on endiselt võimalikud ja mitmesugused viiruslikud variandid toovad epideemia olukorda ebakindlust.

Proportsionaalsed tõrjemeetmed, samuti tõhus testimine ja nakatumiste kiire jälitamine aitavad kindlustada epideemia olukorra soodsat arengut. See on piirangute leevendamise ja ühiskonna järkjärgulise avanemise eeltingimus suve lähenedes, edastavad värskes koroona ülevaates Soome terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Nakatumiste arv väheneb

Eelmisel, 17. nädalal (26. aprillist 2. maini) teatati nakkushaiguste registrisse umbes 1350 uuest koroonajuhtumist, mis on umbes 250 võrra vähem kui eelneval nädalal. 17. nädalal oli haigusjuhte 73 protsenti vähem kui 10. nädalal, mil haigusjuhtude arv oli kogu epideemia aja suurim (4941 juhtu). Uute juhtumite esinemissagedus 17. nädalal oli 25 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 29 juhtumiga.

Viimase kahe nädala jooksul registreeriti umbes 2980 uut juhtumit, mis on umbes 1490 võrra vähem kui kahel eelneval nädalal. Nakatumiste esinemissagedus oli 54 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes kahe eelneva nädala 81-ga.

Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 0,65–0,85 (tõenäosus 90 protsenti).

Välismaal saadud nakatumiste osakaal on veidi kasvanud

Suurem osa nakatumistest pärineb kodumaalt. Välismaal saadud nakatumiste arv on viimastel nädalatel püsinud samal tasemel, kuid juhtumite koguarvu vähenemise tagajärjel tõusis nende osakaal eelneva nädalaga võrreldes 1,5 protsendipunkti võrra, olles nüüd 7,0 protsenti. Välismaa nakatumiste järelnakatumised moodustasid 1,6 protsenti kõigist nakatumistest.

Uute kodumaiste nakatumiste allikas tuvastati 17. nädalal, nagu ka eelneval nädalal veidi alla 70 protsendil juhtudest. 24 protsenti nakatumistest avastati inimestel, kes olid nakatumise ajal karantiinis.

Eelmisel, 17. nädalal oli kõigis alla 50-aastastes vanuserühmades vähem nakatumisi kui eelneval nädalal. Haigestumus vähenes enim 20–29-aastastel. Haigestumiste esinemissagedus oli kõige suurem 10–19-aastaste seas. Tuvastatud juhtumite esinemissageduses on vanuserühmade kaupa piirkondlikke erinevusi.

Eelmisel, 17. nädalal tehti üle 114 000 koroonaviiruse testi. 17. nädalal oli testitud positiivsete proovide osakaal ligikaudu 1,2 protsenti.

Haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv on püsinud samal tasemel

COVID-19 patsientide haiglaravi koormus saavutas haripunkti märtsi lõpus enne lihavõtteid (12. ja 13. nädal). Sellest ajast alates on haiglas viibivate koroonapatsientide koguarv poole võrra vähenenud. Viimase kahe nädala jooksul on patsientide arv aga püsinud üsna stabiilne.

Kolmapäeval, 5. mail oli haiglaravil kokku 130 koroonapatsienti, neist intensiivis 24 patsienti. Prognoosi kohaselt haiglaravi vajadus langeb. 5. maiks 2021 oli teatatud kokku 918 koroonahaigusega seotud surmast.

Reoveeuuringu abil saab aimu koroona olukorra arengutest

Käesoleval nädalal sisaldab epideemia seirearuanne eraldi ülevaadet koroonaviiruse reovee seirest, mida terviseamet teostab alates 2020. aasta aprillist 28 veepuhastusjaamas. Koroonaviirust leidub endiselt kogu riigi reovees. Ajavahemikus 18. kuni 19. aprillini 2021 tuvastati koroonaviiruse geneetiline leid kokku 24 reoveepuhasti proovis.

Reoveeuuringu tulemused toetavad epideemia riiklikku pilti. Lisaks võimaldab reovee seire ametivõimudel varakult hoiatada koroonaviiruse esinemise eest piirkonnas, isegi kui piirkonnas olevate isikute testimisel pole nakatumisi veel avastatud. Reovee seirest saadud teave aitab seega ette näha ja hinnata muutusi elanikkonna nakatumiste olukorras.

Täna avaldatud epideemia seirearuanne koos eraldi ülevaadetega ja ka varasemad aruanded on terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 252 korda, 1 külastust täna)