Soome ema tahtis viia lapse lasteaeda enne kella 5 algavat tööpäeva, aga talle seda ei võimaldatud

Soomes on suured erinevused selles osas, kuidas omavalitsused võimaldavad vanematel lapsi lasteaeda tuua. Vahetustega tööl käivatel lapsevanematel on raske, kui lasteaed ei võimalda paindlikku graafikut.

Soomes ei reguleeri seadus paindlikku ajagraafikut ja vahetuste võimaldamist lasteaedades. Ebaregulaarse graafikuga tööl käivatele vanematele on vahetustega lasteaiad hea lahendus. Juhtub aga sedagi, et omavalitsus ei suuda lapsevanemale vastu tulla, nagu juhtus Soome idaosas Kontiolahti vallas, vahendab Yle.

Kaubanduse valdkonnas töötav ema Laura tahtis oma lapse viia lasteaeda enne kell 5 algava vahetuse algust. Ööpäevaringselt avatud Aurinkokello lasteaed aga võtab lapsi vastu alles alates kella 5.30-st. Ema palus lasteaialt paindlikkust, aga omavalitsus seda ei võimaldanud. Seetõttu peab ema viima lapse lasteaeda juba eelmisel õhtul ning laps peab olema lasteaias mitu korda nädalas 18 tundi jutti.

Ema sõnul põhjendas lasteaed keeldumist väitega, et laps peab liiga vara ärkama, aga ema ütles, et kui panna laps õhtul varem magama, siis ta ärkab hommikul varem. Ema meelest jääb lapsel kodust aega niimoodi väga väheseks. 5-aastasel lapsel on lisaks lasteaiale veel kaks kodu, kus ta ööbib.

Kontiolahti vald põhjendab aga lapse varajasest vastuvõtmisest keeldumist lapse heaoluga. Ööpäevaringsesse lasteaeda saab lapsi tuua vahelikus 5.30-22.30.

Põhja-Karjalas Liperis asuv lasteaed Puoliväli on aga laste jaoks alati avatud. Vajadusel võib lapse kasvõi hommikul kell pool viis ära tuua. Praegu on vallas vaid üks laps, kes vajab ööpäevaringset hoidu. Tema puhul on asi lahendatud nii, et hoidja läheb lapse juurde koju.

Seaduse järgi peab omavalitsus Soomes korraldama lastehoiu vastavalt vanemate vajadustele ning lapse heaolu silmas pidades. Samas pole aga kehtestatud konkreetseid juhiseid, mistõttu on omavalitsused korraldanud lastehoiu mitmel eri moel.

Vahetustega lapsehoidu vajavad enamasti vanemad, kes töötavad sotsiaal- ja tervishoiu valdkonnas või teeninduses nagu söögikohtades ja kauplustes. Koroona-aeg on mõnes omavalitsuses vähendanud vajadust vahetustega lapsehoiu järele. Suvel, kui söögikohad avatakse kasvab vajadus ka vahetustega lapsehoiu järele.

Äiti haluaisi viedä lapsensa päiväkotiin ennen aamuviideltä alkavia töitä, mutta kunta ei jousta – vuorohoidon järjestämisessä isoja eroja

Laki ei säätele päiväkotien käytäntöjä vuorohoidon järjestämisen osalta. Kunnat tarvitsisivat valtakunnallista ohjeistusta vuorohoitoon. Laura Heinosen lapsi on välillä päiväkodissa 18 tuntia putkeen, koska vuorotyöläisen hoitoajoissa ei jousteta. Kuntien välillä on eroja siinä, miten joustavasti ne tarjoavat päivähoitoa. Etenkin vuorotyötä tekeville lapsiperheille voi tulla ongelmia, jos kotikunnan päiväkodin raamit eivät kohtaa perheen arjen kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 698 korda, 1 külastust täna)