Saematerjali hind tõuseb ja nõudlus ainult kasvab – olukord on ennenägematu

Soome saetööstused vähendasid koroona tulekuga tootmist, aga nõudlus läks kiiresti üles. Kanada metsades on suured putukakahjustused ning Kesk-Euroopas ja Venemaal ei saa puitu metsast kätte. Nõudlus ületab pakkumist ja see kajastub hinnas.

Nõudlust on Soomes kasvatanud eraviisiline ehitustegevus, mis sai alguse seoses koroonaga. Praegu on hinnad ajaloo kõrgeimal tasemel, aga nõudlus ainult kasvab, vahendab Yle.

Ehitus on ka mujal käima läinud. USA-s ehitatakse palju riigi toetusmiljardite toel ning Hiina ostab sisse kõrge hinnaga, et taastada koroona-ajal vähenenud varusid.

Samal ajal on vähenenud toomine seoses puidu kehva saadavusega Kesk-Euroopas ja Venemaal. Kanada metsi räsivad putukakahjustused.

Soomlasi ei pane vähem ostma isegi suur hinnatõus. Inimesed on säästnud reisimise arvelt ja nüüd ehitatakse terrasse, hoovimajakesi ning paadisildu. Paljudel inimestel on selleks nii aega kui raha.

Puidu hinnad on tõusnud aastaga 17-20 protsenti, mõnede toodete puhul isegi 30 protsenti. Puidu müüjad ei tee ka sooduspakkumisi, sest hinnad muudkui kerkivad.

Kuigi puidu nõudlus on kerkinud, moodustab see siiski vaid vähem kui poole 2007-2009. aasta finantskriisi eelsest tasemest. Puitmajade müük on võrreldes käesoleva aasta algusega kasvanud 70 protsenti. Samal ajal kerkivad hinnad. Asjatundjate väitel pole hinnatõus olnud varem kunagi nii kiire.

Saematerjali hind on võrreldes aasta algusega kerkinud keskmiselt 25 protsenti. Arvatakse, et hinnatõus jätkub samas tempos. Soome saetööstused töötavad täisvõimsusel. Aasta tagasi oli olukord sootuks teine: hind langes ning saetööstused vähendasid tootmist juba 2019. aasta lõpus. Tootmine vähenes ka koroona aja alguses.

Pärast aga nõudlus hüppeliselt kasvas, ent tootmine ei jõudnud järgi. Sellest tuli hinnatõus. Nõudlus on eriti kasvanud USA-s seoses koroona toetuspakettidega. Lisaks on nõudlus püsinud kõrge Aasias, eriti Hiinas.

Soome saetööstuste võimsus on 11,5 miljonit kantmeetrit aastas. Sellest 75 protsenti läheb ekspordiks.

Sahatavaran hinta nousee rajusti, mutta kysyntä vain kasvaa – puutavarakauppiaiden puheenjohtaja: “Tilanne on aivan ennennäkemätön”

Sahat vähensivät tuotantoa, kun koronapandemia alkoi, mutta puutavaran kysyntä lähtikin kasvuun. Nyt Kanadan metsissä on laajat hyönteistuhot ja Keski-Euroopassa ja Venäjällä puunkorjuussa ongelmia. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, ja se näkyy hinnassa. 27 vuotta toimineen ylöjärveläisen puutavarakaupan pihalla ei ole ollut koskaan ennen näin paljon puuta.

Kommentaarid
(Külastatud 741 korda, 1 külastust täna)