KUUM: Venemaale on jõudnud koroona kolmas laine, aga seda infot varjatakse

Venemaale on mitteametlikel andmetel jõudnud koroona kolmas laine, aga seda infot varjatakse. President Vladimir Putin kuulutas käesoleva nädala ootamatult puhkusenädalaks, selle taga arvatakse olevat soov nakatumisi vähendada, vahendab Bloomberg.

Venemaal on vaktsineerimine seni edenenud väga aeglaselt. Täna esmaspäeval tuvastati Venemaal ametlikult 8489 koroonaga nakatumist, aga Vene andmeid ei peeta usaldusväärseks. Venemaal on kokku ametlikult tuvastatud 111 000 koroonasurma, aga tegelikkuses suri eelmisel aastal 460 000 inimest tavapärasest enam.

Vene ametliku statistika järgi on riik saanud koroonaga paremini hakkama kui paljud teised. Möödunud aastal kehtestati Venemaal koroonasulg, aga rahvale see ei meeldinud, seetõttu langes president Putini toetus rekordmadalale. Pärast seda pole Venemaal enam karme piiranguid kehtestatud. Rahvas on seetõttu muutunud hooletuks, kaasa arvatud vaktsineerimise suhtes.

Venemaal on saanud esimese vaktsiinidoosi vaid ligi 10 protsenti täiskasvanud elanikest, kuigi kõigil on võimalik vabalt saada kolme erinevat Venemaal välja töötatud vaktsiini. Võrdluseks, Soomes ja Eestis on esimese doosi saanud kolmandik ehk 30 protsenti täisealistest elanikest.

Levada keskuse poolt veebruaris tehtus küsitluse kohaselt olid vaid 30 protsenti venelastest nõus laskma end vaktsineerida. Inimesed ei lase end vaktsineerida, kuna ei usalda Vene vaktsiine, näiteks Sputnik V-d.

Inimesed on mures ka seetõttu, et Venemaal on väga vähe piiranguid. Inimesed ei poolda Euroopas kehtestatud karmimaid piiranguid, aga neile ei meeldi ka see, kuidas Venemaal elatakse nii, nagu koroonat polekski olemas. Kõik baarid ja söögikohad on lahti ning maske eriti ei kasutata. Ohutusnõuetest kinni ei peeta.

Venemaa enda aeglane vaktsineerimine on äratanud imestust ka mujal maailmas. Putin kasutab vaktsiini Sputnik V selleks, et välispoliitikas plusspunkte teenida. Igasugune kriitika vaktsiini efektiivsuse suhtes on maha vaikitud.

Brasiilia ametivõimud keeldusid eelmisel nädalal Sputniku vaktsiinile müügiloa andmisest. Ametivõimude  info kohaselt on Sputniku vaktsiinis kasutatud adenoviirus nakkusohtlik. Vene vaktsiinide müügiga tegelev fond RDIF nimetas aga Brasiilia otsust poliitiliselt kallutatuks.

Sputniku vaktsiini kõlblikkust hindab praegu Euroopa ravimiamet EMA.

Vene televisioonis on püütud vaktsineerimist propageerida, mis näitab, et sealsed ametivõimud on mures. Eakatele inimestele pakutakse vaktsineerima tuleku eest raha. Mõned venelased lasevad end vaktsineerida, et välismaale pääseda.

Kommentaarid
(Külastatud 855 korda, 1 külastust täna)