KUUM: Soomes on koroonaga nakatumiste osas positiivne areng seiskunud

Soomes on eelmise, 18. nädala seisuga uute koroonaviiruse juhtumite iganädalane langus peatunud. Nakkuse allikana on väljaspool pereringi sotsiaalsete kontaktide osakaal märkimisväärne. Kohalikud nakkusekolded on tekkinud kogu riigis, näiteks volbri eraviisiliste kogunemiste tulemusena. Epideemia ägenemise oht on reaalne, eriti noorte täiskasvanute seas.

Esmaspäeval, 10. mail 2021 tegi sotsiaal- ja terviseministeerium otsuse loobuda koroonaepideemia vastu võitlemisel üleriigilistest meetmetest. Edaspidi pannakse rõhku piirkondlikele piirangutele ja soovitustele. Pööre epideemia olukorras näitab, et soovitusi ja piirangud tuleb epideemia olukorra haldamisel leevendada ettevaatlikult, edastavad värskes koroona ülevaates terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Üleriigiliselt vastab praegu tuvastatud nakatumiste arv olukorrale 2020. aasta oktoobris.

Eelmisel, 18. nädalal (3. – 9. maini) teatati nakkushaiguste registrisse umbes 1500 uuest koroonajuhtumist, mida on üle 100 juhtumi rohkem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite esinemissagedus 18. nädalal oli 27 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 25 juhtumiga.

Viimase kahe nädala jooksul registreeriti ligi 2880 uut juhtumit, mida on umbes 670 juhtu vähem kui kahel eelneval nädalal. Nakatumiste esinemissagedus oli 52 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes kahe eelneva nädala 64-ga.

Hinnanguline nakatumise kordaja on veidi suurem kui eelneval nädalal: see on praegu vahemikus 0,8 kuni 1,0 (tõenäosus 90 protsenti).

Inimesed lasevad koroonateste teha eeskujulikult

Eelmisel, 18. nädalal tehti rohkem kui 130 000 koroonaviiruse testi, võrreldes eelneva nädala umbes 116 000 testiga. 18. nädalal oli testitud positiivsete proovide osakaal sama mis eelneval nädalal, umbes 1,2 protsenti.

Eelmisel, 18. nädalal suurenes 10–59-aastaste vanuserühmas nakatumiste esinemissagedus eelneva nädalaga võrreldes. Haigestumus kasvas enim 30–39-aastaste seas 19 protsenti võrreldes eelneva nädalaga.

Terviseameti poolt regulaarselt kogutava teabe valguses on laste ja noorte koolikeskkonnas nakatumise oht väike. Enamik 10–19-aastaste nakatumisi pärineb kodust või muudest sotsiaalsetest kontaktidest.

Vaktsineerimine on jõudnud tööealisteni

Üleriigiliselt on ühe vaktsiinidoosi saanud 89 protsenti 70-aastastest ja vanematest ning 35 protsenti kõigist üle 16-aastastest. Vaktsineerimised on riskirühmadest tööealiste vaktsineerimiseni juba suures osas edasi liikunud. Arvatakse, et juuli lõpuks on kõik seda soovivad üle 16-aastased saanud esimese vaktsiinidoosi.

Arvatakse, et vaktsineerimine vähendab COVID-19 haigusega patsientide haiglaravi vajadust.

Haiglaravi vajadus on vähenemas

COVID-19 patsientide haiglaravi vajadus saavutas Soomes haripunkti märtsi lõpus enne ülestõusmispühi (12. ja 13. nädal). Sellest on haiglaravi vajadus vähenenud enam kui 60 protsenti.

Eelmisel, 18. nädalal koroonapatsientide haiglaravi vajadus küll vähenes, kuid intensiivravi patsientide arv on jäänud ligikaudu samaks. Prognoosid järgmise nädala kohta on eelmisest nädalast väiksemad.

Kolmapäeval, 12. mail oli intensiivis 24 koroonapatsienti, kokku oli haiglaravil 114 koroonapatsienti. 12. maiks 2021 oli teatatud kokku 930 haigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia aruanne ja ka varasemad aruanded on terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 1,205 korda, 1 külastust täna)