KUUM: Soome tahab karmistada suveks piirikontrolli

Soome tahab karmistada suveks piirikontrolli nii, et kõigilt tulijatelt nõutaks tõendit negatiivse koroonatesti kohta. Praegu seda nõuet pole.

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium valmistab ette seaduseelnõud, mille alusel oleks võimalik nõuda kõigilt tulijatelt koroonatõendit. Ministeeriumi kantsleri Kiri Varhila väitel otsitakse lahendusi, et karmistada piirikontrolli puhuks, kui reisijate arv sadamate ja lennujaama kaudu suureneb, vahendab Yle.

Varhila sõnul uuritakse, kuidas oleks võimalik sellist seadust teha. Üks võimalus on see, et juba lähteriigis kontrollivad koroonatõendit laeva- ja lennufirmad. Reisijatelt nõutakse sellisel juhul juba enne reisile minekut koroonatõendit, vaktsineerimistõendit, vaktsiinipassi või tõendit koroonahaiguse läbipõdemise kohta.

Praegu on Soome piiril kasutusel mudel, kus tulijaid testitakse, aga see põhjustab piiril kaose, kui reisijate arv suureneb. Laevafirma Eckerö Line juhi Taru Keroneni väitel kestaks ainuüksi ühe laevatäie inimeste tervisekontroll mitu tundi. See pole reisijate arvu kasvades töötav mudel.

Soomes ei nõuta praegu riiki saabujatelt tõendit negatiivse koroonatesti kohta. Küll aga võidakse isik suunata Soome saabudes tervisekontrolli. Arvatakse, et praegune mudel ei tööta, kui reisijate arv kasvab mõnesaja reisija pealt päevas mõne tuhande või isegi kümnete tuhandete peale. Tervisekontroll nõuab palju tööjõudu ja ruumi. Laevaterminalides pole selleks ruumi.

Laevafirmad hakkasid ise nõudma alates märtsikuu lõpust reisijatelt koroonatõendit, seda Soome terviseameti soovituse alusel. Seetõttu on mõned reisijad sadamast tagasi saadetud.

Näiteks Rootsis nõutakse juba praegu välismaalastelt kuni 48 tunni vanust koroonatõendit, välja arvatud mõned erandid. Kantsler Kirsi Varhila väitel liigutakse ka Soomes selles suunas.

Varhila väitel on mingeid lahendusi vaja, sest piiriületuse piiranguid tahetakse suvel leevendada. Nüüd uuritakse, kas laeva- ja lennufirmad on võimelised tõendeid kontrollima. Peab olema kindel, kas need firmad tohivad kontrollida inimeste terviseandmeid.

Soome laevafirmade esindusorganisatsiooni Suomen varustamot ry info kohaselt on laevafirmad suutelised tõendeid kontrollima. Tegemist on lihtsalt tõendi kontrollimisega, mitte inimeste terviseandmete süsteemi sisestamisega. Esialgu on laevafirmad võimelised kontrollima kõigi reisijate tõendeid. Kui reisijate arv kasvab, saab seda teha pisteliselt. Laevafirmad on ise välja pakkunud, et lühikeste 2-3-päevaste reiside puhul piisaks koroona kiirtesti tulemusest.

Planeerimisel oleva piiriületuse mudeli kohaselt toimuks reisijate kontroll juba lähteriigis. Soomes omakorda saaks reisijad suunata rohelisse ja punesesse koridori. Rohelise koridori reisijatele teeksid terviseametnikud pistelist kontrolli, punase koridori reisijad suunatakse tervisekontrolli.

Soome õigusteaduse asjatundjate arvates ei takista Soome põhiseadus koroonatõendi nõudmist välismaalastest reisijatelt. Samas on Soome ministeeriumid leidnud, et tõendi olemasolu on raske kontrollida ning see ei aita eriti viiruse levikut piirata.

Suomi saattaa vaatia jo kesällä negatiivisen korona­testin maahan saapuvilta – nykyinen maahantulomalli voisi ajaa satamat kaaokseen

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee uutta maahantulomallia, joka tiukentaisi rajakontrollia matkustajamäärien kasvaessa koronarajoituksia purettaessa. Suomi ei nykyisellään edellytä maahan saapuvilta negatiivista koronatestitodistusta. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan uutta lakiasetusta, jotta Suomi voisi vaatia ulkomaalaisilta maahan saapuvilta henkilöiltä negatiivisen koronatestituloksen. STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriö etsii ratkaisua, joka tiukentaisi ja selkiyttäisi rajakontrollia matkustajamäärien lisääntyessä satamissa ja lentokentillä.

Kommentaarid
(Külastatud 5,150 korda, 1 külastust täna)