KUUM SISEINFO: Soome loobub piiril koroonatestist, see asendub vaktsineerimise tõendiga

Soome väljaande Helsingin Sanomat info kohaselt hakatakse Soome sisenejatelt edaspidi nõudma negatiivse koroonatesti asemel vaktsineerimise tõendit. Soome kodanikelt ja püsielanikelt vaktsineerimist ei nõuta.

Käesoleva nädala algul tahetakse uus seaduseelnõu saata kooskõlastusringile. Seadus tahetakse vastu võtta veel enne parlamendi suvepuhkusele minekut.

Seaduseelnõu kohaselt nõutakse 2008. aastal või enne seda sündinutelt ning väljaspool Soomet püsivalt elavatelt inimestelt Soome sisenemisel tõendit koroona vastu vaktsineerimise kohta. Tõenäoliselt nõutakse tõendit kahe koroonavaktsiini süsti kohta.

Soome pääseb ka siis, kui reisijal on tõend kuni 72 tundi enne reisi tehtud negatiivse koroonatesti kohta või arstitõend viimase 6 kuu jooksul läbi põetud ja laboris tuvastatud koroonahaiguse ja sellest paranemise kohta.

Tõendid tuleb esitada enne Soome sisenemist vastavale tervishoiutöötajale. Tõend võib olla ka elektrooniline. Soome kasutab selleks ära digitaalset Finentry teenust.

Tervishoiuametnikud võivad piirata reisija liikumist, kuni tõend on kontrollitud. Selline liikumispiirang võib olla jõus kuni 3 tundi.

Kui Soome sisenejal tõendit pole, siis saab ta piiril kinni pidada ja tagasi saata. Parlamendi menetluse käigus selgub täpsemalt, kui palju võib Schengeni alas sedasi liikumist piirata.

Seaduseelnõus on kirjas, et reisijal peab kaasas olema tõend, aga pärast piirikontrolli kaotamist enam kõiki kontrollida ei jõuta. Kui Soome saabujal tõendit pole, peab ta nõustuma testimisega, kui selline võimalus on piiril olemas. Kui testimist ei saa teha piiril, peab seda tegema 24 tunni jooksul peale Soome jõudmist.

Kui reisija rikub reegleid, võidakse talle määrata rahatrahv või kuni 3 kuu pikkune vangistus.

Matkustaminen | HS:n näkemän lakiluonnoksen mukaan Suomeen pääsisi jatkossa rokotetodistuksella ilman testejä

Suomalaisilta ei vaadittaisi rokotetodistusta. Hallituksen on määrä saada alkuviikon aikana pitkään odotettu lakiesitys rajaturvallisuudesta lausuntokierrokselle. Laki yritetään saada eduskunnasta läpi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa, jotta sisärajavalvonnasta voitaisiin luopua kesän aikana. HS on nähnyt 19. toukokuuta päivitetyn luonnoksen sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellusta lakiesityksestä. Tiettävästi siihen ei ole tehty viime viikon jälkeen ainakaan merkittäviä muutoksia.

Kommentaarid
(Külastatud 16,337 korda, 1 külastust täna)