KUUM: Leetu teel olnud Ryanairi lennuk tegi hädamaandumise Minskis, kus võeti kinni üks Valgevene kodanik

Leetu teel olnud Ryanairi lennuki oli sunnitud Minskis maanduma, pärast mida võeti kinni Valgevene võimukriitiline ajakirjanik Roman Protasevitš.

Leedu presidendi Gitanas Nausėda sõnul on tsiviillennuki jõuga maanduma sundimine pretsedenditu samm. „Selle kohutava teo taga on Valgevene režiim,” lisas Nausėda. „Nõuan, et Roman Protasevitš kiiresti vabastataks.”

Tegemist on viimasel ajal küllalt pretsedenditu juhtumiga. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen märkis, et kõigile reisijatele tuleb tagada pääs Vilniusse.

Lennuk oli teel Ateenast Vilniusse.

Väidetavalt sooritas Ryanari lennuk Minski lennuväljal hädamaandumise, sest piloodid said teate pardal oleva pommi kohta. Kohale saabunud demineerijad lennukist aga ühtki lõhkeseadeldist ei leidnud. Ajakirjanik viidi lennukist välja ja vahistati.

Leedu välisministri Gabrielius Landsbergise teatel oli pardal 171 reisijat, kellest üle poole on pärit Leedust. Reisijate seas on ka Kreeka, Austria, Belgia, Bulgaaria, Küprose, Taani, Hispaania, Prantsusmaa, Gruusia, Läti, Poola, Rumeenia, Valgevene, Venemaa ja Süüria kodanikke. Eesti kodanikke lennukis polnud.

Opositsiooni meeleavaldusi korraldanud ja kajastanud Protasevitš lahkus Valgevenest eelmisel aastal, tundes võimukriitikuna muret oma turvalisuse pärast. Ta kuulutati Valgevene võimude poolt tagaotsitavaks, ettekäändeks oli toodud massilisge korratuste organiseerimine ning viha õhutamine.

Kommentaarid
(Külastatud 402 korda, 1 külastust täna)