KUUM: Koroona sunnib paljusid soomlasi töövõimetuspensionile – ja see on alles algus

Koroonapandeemia tagajärjed on näha juba töövõimetuspensionide taotlustes. Enamus praegu määratud uusi töövõimetusi on ajutised.

Soome tööpensionikindluse ettevõtetes on juba näha koroona mõjud, kuna paljud uued töövõimetuspensioni taotlused on seotud koroonaga, vahendab MTV.

Töövõimetuspensioni taotlejad on valdavalt koroonaga haiglasse sattunud 50-60-aastane isik. Tööpensionikindluse ettevõtte Varma info kohaselt on tulnud 6 töövõimetuspensioni taotlust. Kõigile kuuele on määratud töövõimetuspension: viiele ajutine taastusravitoetus ja ühele püsiv. Taotlejad on vanuses 52-62 eluaastat.

Taotlejad on eri valdkondadest, peamiselt töötegijad nagu müüjad, bussijuhid ja elektrikud.

Soome suurimale pensionikindlustuse ettevõttele Keva on tulnud kümmekond töövõimetuspensioni taotlust. Määratud on kaks taastusravi.

Pensionikindluse ettevõttele Elo on saabunud 5 töövõimetuspensioni taotlust. Kõik põdesid 2020. aasta kevadel koroonat, neljal oli koroonatest positiivne, ühel negatiivne. Isikud on vanuses 31-58 eluaastat. Neist kolmele määrati ajutine taastusravitoetus ja ühele osaline töövõimetuspension. Üks taotlus, mille puhul oli labori test negatiivne lükati tagasi.

Põhiline töövõimetuspensioni taotlemise põhjus on hingamisteede haigusega seotud vaevused, mis on nõudnud haiglaravi ja millest patsient pole toibunud. Enamasti on taotlejatel rasked haigusnähud. Kopsudes on toimunud muutused nagu õhkrind, ägedad põletikud ning kopsude tegevuse häired. Inimesed on viinud mitmeid nädalaid või isegi kuid haiglaravil.

Soomes jääb igal aastal töövõimetuspensionile ligi 20 000 inimest, peamised põhjused on vaimne tervis ning liigesehaigused. Nendega võrreldes on koroona osakaal veel väga väike.

Kuigi praegu on seoses koroonaga taotlusi vähe, arvatakse, et nende arv hakkab kiiresti kasvama, kui patsientide Kela haigushüvitised lõppevad. Paljudel hakkavad varsti lõppema kuni 300 päeva kestvad haigushüvitised. Siis hakatakse taotlema töövõimetuspensioni.

Taotluste arv kasvab, kuna koroonaga on olnud intensiivis 770 inimest. Täpset arvu pole veel teada. Kela on maksnud seoses koroonaga haigushüvitist 2500 inimesele, aga neist väike osa on saanud hüvitist maksimaalsel hulgal päevade eest.

Kommentaarid
(Külastatud 1,399 korda, 1 külastust täna)