Koroonavaktsiini teine süst toob kaasa rohkem kõrvaltoimeid kui esimene – mõju sõltub vaktsiinist

Praegu on saanud üle 53 protsendi soomlastest koroonavaktsiini esimese süsti ja üle 10 protsendi kaks süsti. Paljudel saab esimese vaktsiini järgne 3 kuud täis, mistõttu hakatakse saama teisi süste.

Soome terviseameti juhtivekspert Mia Kontio ütles, et kõrvaltoimed on teise süstiga samad mis esimese puhul: valu süstimiskohas, punetus ja paistetus, väsimus, peavalu, külmavärinad, palavik ja kehv enesetunne, vahendab Ilta-Sanomat.

Kontio sõnul on mRNA vaktsiinide nagu Pfizeri ja Moderna vaktsiini puhul peale teist süsti rohkem kõrvaltoimeid. Kõrvaltoimeid esineb 10 protsendil vaktsineeritutest.

Kui isik on saanud alguses AstraZeneca ja siis Pfizeri või Moderna vaktsiini, esineb kõrvaltoimeid veel rohkem. Muidu on adenoviiruse vektoriga vaktsiinide nagi AstraZeneca puhul kõrvaltoimed põhiliselt peale esimest süsti.

Kummalgi juhul pole kõrvaltoimed raskemad, aga neid esineb lihtsalt rohkem. mRNA vaktsiini puhul on tavaliselt peale esimest süsti käevars valulik, aga peale teist süsti esineb palavik. Vaevused esinevad tavaliselt kahe tööpäeva jooksul peale vaktsineerimist. Need mööduvad mõne tunni või mõne ööpäeva jooksul.

Soomes kasutatakse praegu põhiliselt Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiine, AstraZenecat väga vähe ja Johnson & Johnsoni oma üldse mitte.

Terviseameti peaarst Hanna Nohynek on öelnud, et esimese doosi tõhusus on Soomes ligi 34 protsenti ja teise doosi tõhusus 88 protsenti. See tähendab, et väga tähtis on saada ka teine doos vaktsiini.

Koronarokotteen toinen annos aiheuttaa sivuoireita ensimmäistä piikkiä useammin – erot rokotekohtaisia

Haittavaikutukset eivät ole toisen annoksen jälkeen rajumpia, mutta niitä esiintyy useammin. Tällä hetkellä suomalaisesta aikuisväestöstä yli 53 prosenttia on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen ja yli 10 prosenttia toisen annoksen. Rokotustahti alkaa kiihtyä, kun kolmen kuukauden aikaväli annosten välillä alkaa monella rokotetulla tulla lähiviikkoina täyteen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,843 korda, 1 külastust täna)