Koroona ülevaade Soomes: üle riigi püsib olukord stabiilne, aga piirkonniti on suured erinevused

Soomes on epideemia olukord viimastel nädalatel püsinud stabiilsena. Koroonaviirusega nakatumiste arv hakkas märtsi lõpus järsult langema, langus aeglustus enne mai algust ja nakatumiste arv on alates mai algusest püsinud stabiilsena.

Epideemiline olukord on kahetine. Suurenenud sotsiaalsed kontaktid ja ka nakkavamad koroonaviiruse variandid võivad suurendada nakatumiste arvu. Samal ajal parandavad olukorda vaktsineerimiste edenemine ja haiguse hooajaline varieeruvus. See aitab kaasa asjaolule, et iganädalaste nakatumiste arv püsib ühesugune.

Hinnanguline nakatumiste kordaja on praegu 0,95–1,15 (tõenäosus 90 protsenti). See näitaja on veidi suurem kui eelmisel nädalal. Kogu aprilli jooksul oli nakatumise kordaja väiksem kui üks.

Eelmisel, 20. nädalal (17.-23. mail) tuvastati umbes 1300 uut koroona juhtumit, mis on veidi üle saja vähem kui eelneval nädalal. Uusi nakatumisi 100 000 elaniku kohta tuvastati viimasel kahel kalendrinädalal 49 ja neile eelnenud kahel nädalal 52. Positiivsete proovide osakaal oli 20. nädalal 1,1 protsenti, mis on veidi väiksem kui eelneval nädalal.

Eelmisel, 20. nädalal tuvastati 35 protsenti uutest nakatumistest inimestel, kes olid nakatumise ajal karantiinis. 19. nädalal oli vastav näitaja 40 protsenti. 20. nädalal tuvastati 20–29-aastastel oluliselt vähem nakatumisi kui eelneval nädalal. Vähem koroonaviirusega nakatumisi täheldati ka alla 20-aastastel.

Välismaal saadud nakatumised moodustasid 6,9 protsenti uutest nakatumistest ja nende järelnakatumised 1,8 protsenti kõigist nakatumistest. Need numbrid olid eelmistel nädalatel samal tasemel.

Sotsiaalsete kontaktide lisandumine toob kaasa piirkondlikke koldeid

Koroonaviiruse olukord on kogu riigis väga erinev. Nakatumiste tase on selgelt kõige kõrgem riigi lõuna- ja edelaosas. Edela-Soome ravipiirkonnas tuvastati möödunud nädalal aga oluliselt vähem juhtumeid kui eelneval nädalal.

Koroonaviiruse juhtude esinemissagedus 20. nädalal oli kõrgeim Kesk-Pohjanmaal, kuid olukord on eelneva nädalaga võrreldes selgelt paranenud. Kanta-Hämes on epideemia olukord halvenenud.

Riigi ida- ja põhjaosas tuvastatakse seevastu nakatumisi paljudes piirkondades vähem kui kümme ühe nädala jooksul. Põhja-Soomes on murettekitav halvenev haigusolukord Põhja-Norras ja Põhja-Rootsis.

Vaktsineerimised ja haiguse sesoonsus aitavad kaasa epideemia vaibumisele

Üleriigiliselt on ühe vaktsiinidoosi saanud üle 90 protsendi üle 70-aastastest ja üle 50 protsendi kõigist üle 16-aastastest. Eeldatavasti on kõik üle 16-aastased saanud juuli lõpuks esimese vaktsiinidoosi.

Vaktsineeritutel on oluline säilitada ohutusvahet, kanda maski ja järgida muid hügieeninõudeid. Vaktsineeritud peaksid testi tegema ka siis, kui neil on kerged sümptomid.

Vaktsineerimiste edenemine ja epideemilise olukorra paranemine kevadtalvel kajastub ka haiglaravi koormuses. Vajadus intensiivravi järele oli suurim alates märtsi keskpaigast. Märtsi ja aprilli lõpus vähenes intensiivravi patsientide arv selgelt. Mai esimestel nädalatel intensiivravi vajaduses suuri muutusi ei toimunud, kuid intensiivravi vajadus on viimase nädala jooksul jätkuvalt vähenenud.

Haiglaravil oli tänase, 26. mail 2021 seisuga 101 koroonapatsienti, neist intensiivravil 18 patsienti. 26. mai 2021 seisuga oli registreeritud kokku 946 koroonahaigusega seotud surma.

Täna avaldatud epideemia seirearuanne ja ka varasemad aruanded on leitavad terviseameti veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 369 korda, 1 külastust täna)