Kõik väljastpoolt ELi saabuvad pakid tuleb peagi lasta tollida – Soome tolli 5 nõuannet

Alates juuli algusest maksustatakse kõik väljastpoolt ELi saabuvad kaubad käibemaksuga ja need tuleb lasta tollida. Välismaiste veebipoodide puhul on tellijal soovitav enne ostu sooritamist põhitõed selgeks teha. Lugege tolli nõuandeid ja vältige ebameeldivaid üllatusi, nagu ootamatud maksed või tarbetud viivitused.

Veebipoodidest kaupade tellimine on sageli vaevatu ja kogu maailmas müüdavate toodete valik on atraktiivne. Välismaalt tellitud väikekaubad võivad tunduda odavad, kuid klient peaks meeles pidama, et lõplikule hinnale lisanduvad maksud ja tollimaksud ning transpordi- ja muud kulud. Alates 1.7.2021 maksustatakse käibemaksuga ka väiksed kuni 22-eurosed saadetised, mis tulevad väljastpoolt ELi. Kauba peab laskma tollis vormistada.

Soome tolli 5 nõuannet veebipoodidest ostude tegemiseks:

1.Uurige, millisest riigist teie tellitud kaubad tarnitakse. Mõned veebipoed võivad tegutseda Euroopas, kuid pakuvad tooteid väljastpoolt ELi. Tollivormistuse jaoks on oluline lähteriik.

2.Hinnake maksusid ja võimalikke tollimakse tollikalkulaatoris. Esialgu taskukohasena tunduvad ostud võivad osutuda üllatavalt kalliks – väldite ebameeldivaid üllatusi, kui makseid ette hindate. Pange tähele, et Tulli.fi veebisaidil peate eraldi kontrollima kõiki täiendavaid tollimakse. Võtke kindlasti arvesse ka kõik saatmis- ja muud tasud.

3.Uurige, kas maksate käibemaksu juba ostmise ajal. Kui müüja kuulub ELi ühise käibemaksusüsteemi (IOSS) alla, siis võib-olla maksate juba ostmise ajal veebipoes käibemaksu. See on võimalik ostude puhul kuni 150 eurot.

4.Veenduge, et peate tollivormistuse ise tegema. Kui käibemaks on ostmise ajal juba tasutud, võib post või mõni muu transpordifirma teie eest tollivormistuse ära teha. Järgige transpordifirmade juhiseid. Kui veebipood käibemaksu ei võta või kui teie ostu väärtus ületab 150 eurot, peate ise hoolitsema tollivormistuse, samuti maksude ja võimalike tollimaksude eest.

5.Valmistu juba nüüd, otsustav on saabumiskuupäev. Kõigile väljastpoolt ELi tarnitud kaupadele kohaldatakse tollimakse ja käibemaksu, kui need tarnitakse kohale 1. juulil 2021 või hiljem. Tellimuse kuupäev ei ole selles osas määrav.

Neid asju tellitakse: kõike alates auto varuosadest kuni telkideni

Soomlased tellivad palju veebist ja koroona aeg on veelgi suurendanud veebipoodide populaarsust. 2020. aastal tehti tolli eraisikute imporditolli teenistuses ligi 268 000 tollivormistust. ELi mittekuuluvatest riikidest on enamik tellimusi Hiinast, Ameerika Ühendriikidest ja Ühendkuningriigist. Tootevalik on lai.

  • Enim imporditakse T-särke ja muid rõivaid, kosmeetikatooteid, mitmesuguseid elektroonikatooteid ja mänguasju. Tavaliselt otsivad kliendid ka samade toodete kohta infot tollikalkulaatorist, ütleb eraisikute klienditeenuse arendamise eest vastutav tolliinspektor Nadja Painokallio.

  • Viimasel ajal on olnud huvitav, et inimesed teevad tavapärasest rohkem tollivormistusi telkide eest – see on ilmselt tingitud suurenenud huvist koroona ajal looduses matkamise vastu.

Kuna kuni 22-euroseid saadetisi pole praegu veel vaja tollis vormistada, pole populaarseimate väikesaadetiste kohta täpset statistikat. Tollikontrollides aga tuleb ette palju väikseid elektroonikavidinaid, ilutooted, rõivaid ja telefonitarvikuid.

Kommentaarid
(Külastatud 1,084 korda, 1 külastust täna)