Hea teada: Soomes võib saada täitemenetluse kaela ka alaealine

Teismelise tüdruku ema oli Soomes šokeeritud, kui tuli teade täitebüroost. Laps oli sõitnud jänest ja saanud trahvi, aga ei rääkinud sellest kodus.

Selle peale saabus koju arve, milles ähvardati 17-aastast last märkega maksehäirete registris. Õnneks avastas ema kirja enne maksetähtaega ja trahv sai makstud, vahendab Ilta-Sanomat.

Ema väitel on aga jabur, et laps võib saada ellu astudes maksehäirete registrisse märke, mis raskendab noore inimese elu, näiteks korteri saamist.

Üks rumal ilma piletita sõitmine võib viia selleni, et lapse elu algus on rikutud, kuna Helsingi ühistranspordiettevõte HSL ega täitebüroo ei saatnud trahviteadet otse hooldajale.

Soomes kehtib kord, et täitemenetlusi ei alustata alla 15-aastaste suhtes. Kui aga üle 15-aastane tunnistatakse maksejõuetuks, võib sellega kaasneda märge maksehäireregistris.

Soomes on teatud maksed, näiteks saadud trahvimakse selline, mis läheb otse täitemenetlusse. Peamised laste täitemenetluse põhjused on trahvide, hambaarsti või tervisekeskuse arve maksmata jätmine ning liikluskindlustuse (mopeedi kindlustus) või -trahvide tasumata jätmine.

Lapsed võivad saada kaela täitemenetluse ka pärandi-, kingi- või juurdemaksete maksmata jätmise tõttu. Seetõttu on saanud Soomes täitemenetluse kaela ka beebid, kellele on pärandatud raha. Vanemad on jätnud nende eest mingil põhjusel maksud maksmata. Tavaliselt maksavad laste vanemad vajalikud maksud ära.

Siiski on juhtunud ka seda, et kui lapevanem makse ära ei maksa, siis tehakse lapse kohta märge maksehäireregistrisse. Laste suhtes algatatakse täitemenetlusi sarnaselt täiskasvanutega. Kui aga võlgnik on alla 18-aastane, siis läheb info täitemenetluse kohta lapse koduomavalitsuse ametnikele, kes võtavad ühendust lapse hooldajatega. Nõnda kaitseb seadus lapsi.

Märget registrisse ei tehta, kui raha makstakse lapse eest ära. Ühelt poolt on selline laste täitemenetlus ebaõiglane, teiselt poolt aga peavad 15-18-aastased lapsed olema suutelised rahaga ümber käima nii, et ei tekiks ebameeldivaid tagajärgi.

Soomes on alaealiste kohta algatatud viimastel aastatel täitemenetlusi üle tuhande. Menetluste arv on aga aasta-aastalt vähenenud. Laste osakaal võlgnike hulgas on väga väike, poole protsendi ringis.

Kui varem saatsid võlausaldajad makseteated otse lastele, siis nüüd on hakatud neid rohkem saatma hooldajatele. Eelmisel aasta nõuti raha sisse ka 2-3-aastastelt. Mõned aastad tagasi aga läks teade vastsündinud beebile, kellel polnud veel nimegi. Teatele kirjutati „beebitüdruk Virtanen”. Õnneks pole selliseid juhumeid rohkem olnud.

Põhiosa alaealistest võlgnikest on vanuses 15-17. Võlasummad on enamasti väiksed, keskmine summa oli 2020. aastal 340 eurot.

Äiti kauhistui lapsensa saamaa yllättävää karhukirjettä – näin lapsikin voi joutua ulosottoon

Myös lapsia on paljon ulosoton asiakkaina. Teini-ikäisen tytön äiti kauhistui, kun kotiin tuli yllättäen postia ulosottovirastosta. Lapsi oli matkustanut pummilla, saanut tarkastusmaksun eikä sitten kehdannut tunnustaa sitä kotona. – Ulosottolaskussa uhattiin luottohäiriömerkinnällä 17-vuotiasta! äiti ihmettelee. Onneksi kirje löytyi ennen eräpäivää eikä ikäviä seuraamuksia tullut.

Kommentaarid
(Külastatud 690 korda, 1 külastust täna)