Uuring: koroona välja juurimine on tasunud end igapidi rohkem ära kui nakatumiste kontroll

Riigid, mis valisid koroona välja juurimise tee, selle asemel, et nakatumiste arvu kontrollida elasid pandeemia üle vähemate surmade, suurema hulga raha ja enamate vabadustega, selgub värskest uuringust.

Oxfordi ülikooli teadlased märgivad ajakirjas Lancet avaldatud uuringus, et nn null-Covidi poliitika on olnud inimeste jaoks kõige parem.

Sellised riigid olid näiteks Austraalia ja Uus-Meremaa, mis sulgesid kohe pärast pandeemia algust piirid ning juurisid viiruse välja. See poliitika oli väga edukas: need riigid on suutnud teistest varem naasta normaalse elu juurde ja neis riikides on olnud väga väike koroonaga nakatumiste ning koroonasurmade arv, vahendab Daily Mail.

Võrdluseks, need riigid, kus lasti koroona levima ja hakati seda siis piirangutega kontrollima, on kannatanud palju enam – neist riikides on olnud palju enam koroonaga nakatumisi ja koroonasurmade juhtumeid.

Uuringus võeti vaatluse alla 37 arenenud majandusega OECD riiki. Neist riikidest ainult 5 valisid koroona välja juurimise tee: Austraalia, Island, Jaapan, Uus-Meremaa ja Lõuna-Korea. Ülejäänud 32 riiki valisid nakkuse leviku kontrollimise tee ja tagajärjed olid kohutavad. Need riigid olid Euroopas: Austria, Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Iirimaa, Iisrael, Itaalia, Kreeka, Leedu, Läti, Luksemburg, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Šveits, Taani, Türgi, Tšehhi Vabariik, Ungari ja Ühendkuningriik.

Ameerikas valisid nakkuse kontrollimise tee Kanada, Kolumbia, Mehhiko, Tšiili ja USA.

Uuringu autorid on kaheksa Oxfordi ülikooli teadlast majandusprofessor Bary Pradelski juhtimisel. Uuringust tuli välja, et koroona välja juurimise tee valinud riikides oli koroonasurmade arv 25 korda väiksem kui ülejäänutes. Samuti oli koroona välja juurimise tee valinud riikides majandus palju paremas seisus. Neis riikides taastus majandus koroona-eelsele tasemele juba 2021. aasta alguseks, kui ülejäänud riikides on majandus jätkuvalt languses.

Koroona välja juurimise poliitikat on kritiseeritud vabaduste piiramise tõttu, aga vabadused olid piiratud kõige enam neis riikides, mis valisid nakkuse leviku kontrolli tee. Koroona välja juurimine oli aga lühem ja efektiivsem.

Uuring järeldab, et koroona varajane välja juurimine tasus end igapidi ära.

Covid elimination policies are best, says Oxford article

Experts argue deaths, economic impact and loss of freedom lower in elimination They said damage of locking down hard and early would ‘pay off in the long run’ Only five countries out of 37 of the world’s most developed chose elimination All of Europe except Iceland went for mitigation – controlling the virus Countries that tried to keep out Covid completely rather than controlling it survived the pandemic with fewer deaths, more money and more freedom, economists say.

 

Kommentaarid
(Külastatud 627 korda, 1 külastust täna)