UEFA:n mallinnus — jalkapallon sosiaalinen tuotto Suomessa

EM-kisojen alla on hyvä tietää, että jalkapallo on itse asiassa hyödyllistä yhteiskunnalle. Ja se hyöty on laskettu hiljattain myös Suomessa. Muutama suomalainen jalkapalloseura osallistui nimittäin Palloliiton johdolla UEFA:n tekemään SROI-mallinnukseen, jonka avulla mitataan jalkapallon vaikutusta koko yhteiskunnassa. SROI tulee sanoista Social Return on Investment, ja se mittaa tässä tapauksessa sitä, paljonko jalkapallo tuottaa sosiaalista tuottoa. Mallinnuksessa on mukana 25 maata.

Sosiaalista tuottoa on monenlaista, ja siihen lasketaan jalkapalloon liittyen esimerkiksi suora taloudellinen hyöty ja terveysvaikutukset. Tänä vuonna UEFA:n SROI:n tulos oli, että Suomessa jalkapallo tuottaa yhteiskunnalle 1,25 miljardia euroa vuodessa. Palloliitto uutisoi taannoin esimerkiksi Vantaan Jalkapalloseurasta, ja sen 12,5 miljoonan euron sosiaalisesta tuotosta. Tuotto jakaantuu laskelmien mukaan 1,38 miljoonan sosiaaliseen hyötyyn, 7,04 miljoonan taloudelliseen hyötyyn, ja 4,14 miljoonan terveyshyötyyn. 

On siis selvää, että jalkapallo on tuottoisaa, sen lisäksi että laji on oivaa viihdettä. EM-kisojen kynnyksellä onkin hyvä katsastaa myös Euro 2021 bonus, kisajännitystä odotellessa. Lisätietoja jalkapallon hyödyistä voit sen sijaa lukea alta.

Terveyttä jalkapallosta, säästöä terveydenhuollon kuluissa

Jalkapalloa pelaavat tuottavat säästöä yhteiskunnalle, sillä heistä koituu vähemmän terveydenhuoltoon liittyviä kuluja. Jalkapalloa pelaavat kärsivät harvemmin kakkostyypin diabeteksesta ja sydäntaudeista. Mielenterveys on jalkapalloilijoilla myös verrokkiryhmää paremmalla tolalla.

Kakkostyypin eli aikuisiän diabeteksesta kärsii Suomessa noin 350 000, ja sairaudestaan tietämättömiä on lisäksi arviolta 100 000. Sairautta voi ehkäistä elintavoilla, eli liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja painonhallinnalla. Sydänsairauksia on monia, kuten korkea verenpaine ja sepelvaltiotauti, mutta niidenkin ehkäisyyn liikunta toimii mainiosti. Jalkapallon pelaaminen siis kannattaa, jos haluaa pysyä terveenä.

Sosiaalisen hyödyn monet kasvot

Jalkapallon sosiaaliset hyödyt ovat monimuotoisia, ja yksi näistä on integraatio. Jalkapalloa voi pelata kuka tahansa, ikään, sukupuoleen, ihonväriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Jokainen voi löytää paikkansa jalkapallon parissa. UEFA SROI:n mukaan jalkapallo myös vähentää rikollisuutta. Kun nuorilla on muuta puuhaa harrastusten parissa, ilkivaltaa ainakin tehdään vähemmän. Lisäksi vapaaehtoistyöstä saatu kokemus on monille apu työhaussa. Myös jalkapallosta opittu tiimihenki ja yhteistyökyky ovat hyödyllisiä taitoja nuorille myöhemmin elämässä.

Rahallinen hyöty — suora taloudellinen vaikutus yhteiskunnalle

Kun raha kiertää se auttaa taloutta, ja jalkapallo osallistuu tähänkin suoraan. Jalkapalloseurat luovat työpaikkoja, keräävät jäsenmaksuja ja rakennuttavat tiloja harjoitteluun. Työpaikat itse jalkapallon parissa ovat tietysti selvä hyöty yhteiskunnalle, mutta taloustilanne paranee myös yrityksissä, kun esimerkiksi rakennusfirma tekee uudet katsomot kentän laidalle, tai maalausfirma päivittää pukuhuoneen seinät. Tätä varten yritys palkkaa myös lisää työvoimaa, ja talous voi hyvin.

Jalkapalloseurat itse investoivat esimerkiksi peliasuihin, mainoslehtisiin tai fanituotteisiin, ja siinäkin tienaavat niitä valmistavat yritykset. Lisäksi pelimatkoilla yövytään hotelleissa ja syödään paikallisissa ravintoloissa. Matkaa varten saatetaan myös vuokrata bussi. Kotikenttäotteluissa myydään kenties välipalaa ja juomia. Kaikesta tästä hyötyvät paikalliset yrittäjät.

Kommentaarid
(Külastatud 152 korda, 1 külastust täna)