Soomes võib AstraZeneca vaktsiine hakata üle jääma – neid saab teiste riikidele anda

Kuivõrd Soomes ei tohi AstraZeneca vaktsiine ohtlike kõrvaltoimete tõttu anda alla 65-aastastele inimestele, aga neid on tellitud üle 3,7 miljoni, siis võib neid hakata üle jääma.

Soomes võidakse üle jäänud AstraZeneca vaktsiinid anda neile riikidele, kus koroona olukord on hullem ja kus kõrvaltoimetest ei tehta nii suurt numbrit.

Soome ei anta AstraZeneca vaktsiine alla 65-aastastele ajutromboosi ohu tõttu. Eakamatel inimestel pole seda kõrvaltoimet täheldatud, vahendab MTV.

Soome terviseameti info kohaselt võidakse üle jäänud vaktsiinid anda teistele riikidele, kus olukord on hullem ja vaktsiinivajadus suurem.

Praegu on Soomes saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi 90 protsenti üle 80-aastastest. 75–79-aastaste hulgas on see number ligi 70 protsenti ja 70–74-aastaste hulgas 30 prosenti. Vähemalt ühe doosi on saanud ligi 900 000 soomlast.

Soome on tellinud kokku 7 eri vaktsiini. BioNTech Pfizeri vaktsiini on tellitud 6,2 miljonit ja Moderna vaktsiini 2 miljonit doosi. Hiljuti Euroopas müügiloa saanud Johnson&Johnsoni vaktsiini on Soome tellitud 2,4 miljonit doosi.

AstraZeneca vaktsiini jaoks on märts olnud raske.Eesialgu ei soovitatud seda üle 70-aastastele puudulike uurimisandmete tõttu. Seejärel hakkas tulema teateid trombooside kohta ja seda nooremate inimestega seoses. Paljud riigid peatasid pärast seda AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamise. Soomes on otsustatud, et AstraZeneca vaktsiini antakse vaid üle 65-aastastele, kuna nende hulgas pole probleeme esinenud.

Kommentaarid
(Külastatud 683 korda, 1 külastust täna)