Soomes on puhkenud kodumaiste toodete ostubuum

Üha enam Soome kliente valib toidupoes kodumaise toote. Kaubandusfirma Kesko andmetel on kodumaiste toodete eelistamine praegu ülemaailmne nähtus. Soome on aga selles vallas esirinnas: kodumaiseid tooteid eelistatakse rohkem kui teistes riikides.

K-toidupoodide müügistatistika näitab, et kodumaiste toodete müük on kasvanud rohkem kui turg tervikuna. Hyvää Suomesta (Head Soome asjad) kaubamärgiga toodete müük kasvas eelmisel, 2020. aastal 18 protsendi võrra, ristikumärgiga toodete müük kasvas 16 protsenti ja Soome lipu ning võtmega toodete müük 30 protsenti, vahendab MTV.

Soome enda toodete müük on kõige suurem Põhja- ja Ida-Soomes, samas kui Uusimaal ja Edela-Soomes (Varsinais-.Suomi) on oma toodete müügi osa väikseim. See tuleb asjaolust, et Soome lõunaosas on valik poodides laiem ning klientide vajadused individuaalsemad. Samas on Uusimaal kohalike toodete müük kasvanud teistest piirkondadest enam.

Kohalike toodete eelistamist põhjendatakse klientide vastutustundlikkusega, samuti sellega, et inimesed tahavad teada, kust toit pärit on, kas see on ohutu ja usaldusväärne. Samuti on oluline, et Soome tootmine ja töökohad jääksid alles.

Koroona-aeg on muutnud soomlaste tarbimiseelistusi ning see väljendub kodumaise töö, tootmise, toidu ja teenuste eelistamises. Kui võrrelda teiste riikidega, siis maailmas keskmiselt eelistab 65 protsenti klientidest kodumaiseid tooteid ja teenuseid. Soomes on vastav number 90 protsenti. Seljataha on jäetud isegi suurteks patriootideks peetavad ameeriklased, kelle hulgas pooldab kodumaist 79 protsenti.

Soome toodete eelistamisel on suur ühiskondlik mõju, märgib Soome töö liidu juht Tero Lausala. Kui iga tarbija ostab ühes kuus 10 euro eest kodumaiseid tooteid rohkem, siis tähendab see Soome ettevõtetele käibe kasvu 900 miljonit eurot. See omakorda tähendab majandusele 10 000 uut töökohta ja 300 miljonit eurot rohkem makse.

K-toidupoodides on Soome toodangu osakaal 80 protsenti. S-grupi poodides on kodumaise kauba osakaal samas suurusjärgus.

Kesko poodides hõlmavad Soome tooted kohalike kaubamärkide, Pirkka, letimüügikauba ja väiketootjate toodangu. Kohalike toodete eelistamist mõjutavad nende saadavus, hind ja kvaliteet. Kliendi jaoks on tähtis teada, kus toode on valmistatud ning otsuse teeb ta selle põhjal ise.

Kommentaarid
(Külastatud 2,538 korda, 1 külastust täna)