Soomes avatakse alates esmaspäevast, 19. aprillist söögikohad, aga seda piirangutega

Kuni pühapäevani, 18. aprillini 2021 peavad restoranid ja muud toitlustusettevõtted olema klientidele suletud piirkondades, kus see on vajalik koroonaepideemia leviku tõkestamiseks. Sulgemine lõpeb Põhja-Savos reedel, 16. aprillil 2021, kuna piirkonnas on paranenud haiguse olukord.

Söögikohad saab klientidele kogu Soomes avada esmaspäeval, 19. aprillil 2021. Sellisel juhul tuleb järgida ajutisi piiranguid lahtiolekuaegadele, alkoholi müügi aegadele, külastajate viibimisele ja liikumisele söögikoha ruumides ning istekohtade arvule.

Söögikohad on seni suletud piirkondades, kus koroona olukord on kõige raskem

Restoranide ja muude toitlustusettevõtete ajutine sulgemine on sätestatud majutus- ja toitlustusseaduses. Seaduse kohaselt on valitsus kohustatud muutma määrust sulgemisega hõlmatud alade kohta, kui sulgemine pole maakonnas enam vajalik.

Kolmapäeval, 14. aprillil 2021 andis terviseamet välja viimase hinnangu haiguse olukorra kohta piirkondades. Sellest lähtuvalt pole sulgemine Põhja-Savos enam vajalik. Sel põhjusel muutis valitsus neljapäeval, 15. aprillil 2021 määrust, milles määratleti sulgemisalad.

Toitlustusettevõtted peavad olema pühapäeva, 18. aprillini 2021 järgmistes maakondades klientidele suletud:

 1. Uusimaa
 2. Edela-Soome (Varsinais-Suomi)
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme
 7. Kymenlaakso
 8. Lõuna-Karjala
 9. Lõuna-Savo
 10. Põhja-Karjala
 11. Kesk-Soome
 12. Pohjanmaa.

Sulgemine ei puuduta järgmisi maakondi: Ahvenamaa, Lõuna-Pohjanmaa, Kainuu, Kesk-Pohjanmaa, Lapimaa, Põhja-Pohjanmaa ja Põhja-Savo. Nendes maakondades peavad toiduettevõtted järgima nakkushaiguste seaduses kehtestatud piiranguid.

Lahtiolekuaegade, alkoholi müügi aegade ja kliendikohtade piirangud

Pärast sulgemist jätkatakse toitlustusettevõtete piiranguid vastavalt nakkushaiguste seaduses ja selle alusel välja antud valitsuse määruses sätestatule. Vabariigi Presidendil on kavas nakkushaiguste seaduse muudatused heaks kiita reedel, 16. aprillil 2021. Pärast seaduse vastuvõtmist võib valitsus reedel välja anda määruse, milles täpsustatakse veelgi toitlustusettevõtete piiranguid piirkonniti. Need piirangud peaksid jõustuma kohe esmaspäeval, 19. aprillil 2021 pärast sulgemisperioodi lõppemist.

Sotsiaal- ja terviseministeerium annab söögikohtade tegutsemispiirangutest teada reedel, 16. aprillil 2021.

Sulgemishüvitiste taotlemine algab 12. mail

Söögikohad ja muud seaduse või ametliku otsusega suletud ettevõtted võivad saada sulgemishüvitist. Uus sulgemistoetus kehtib väikeste ja mikroettevõtete kohta, kus töötab kuni 49 töötajat.

Sulgemishüvitise taotlemise periood algab 12. mail 2021. Ettevõtted taotlevad hüvitist riigikassast.

Suurematele ettevõtetele valmistatakse ette eraldi sulgemishüvitist. Töö- ja majandusministeerium peab praegu läbirääkimisi Euroopa Komisjoniga suurettevõtete toetuse tingimuste ja maksimaalse suuruse üle.

Kommentaarid
(Külastatud 2,317 korda, 1 külastust täna)