Soomes algavad 50ndates eluaastates inimeste vaktsineerimised juba maikuus

Soomes tullakse iga kahe nädala tagant koroona vastu vaktsineerimistega 10 eluaastat allapoole ja maikuus jõuab järg 50ndates eluaastates inimeste kätte.

Soome suuremates keskustes ongi hakatud juba vaktsineerima neid, kel puuduvad kroonilised haigused ehk kes ei kuulu koroona riskigruppi. Ees liiguvad Espoo ja Vantaa, kus vaktsineeritakse juba inimesi vanuses 60-64. Ülejäänud suuremates linnades vaktsineeritakse inimesi vanuses 65-69, vahendab Ilta-Sanomat.

Eilse teisipäevase seisuga oli Vantaal tehtud 47 100 vaktsineerimist. Riskigrupid on juba peaaegu vaktsineeritud. 65-69-aastastest on vaktsiini saanud 64 protsenti ja 60-64-aastastest 25 protsenti ehk neljandik. 50-59-aastaste vaktsineerimise juurde jõutakse juba paari nädala pärast ehk maipühade ajal.

Ühe 10 aasta pikkuse vanusegrupi vaktsineerimine võtab aega keskmiselt kaks nädalat. Kui nii läheb, siis hakatakse 40-49-aastaseid vaktsineerima maikuu keskel, 30-39-aastaseid juunikuu algul ja alla 30-aastaseid juuni keskel.

Arvestused on tehtud eeldusel, et Soome jõuab nädala jooksul plaanitud kogus ehk 300 000-400 000 doosi vaktsiini. Arvestatakse ka sellega, et AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni vaktsiini kasutamist ära ei keelata. Johnson & Johnson on praegu peatanud tarned Euroopasse.

Vantaaga samas rütmis liigub vaktsineerimisega Espoo. Espoos on üle 70-aastastest vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga 90 protsenti ja 60-69-aastastest 40 protsenti. Maipühade ajaks peaks Espoos olema vaktsineeritud kõik üle 60-aastased.

Perusterveiden viisikymppisten rokotukset alkavat jo vappuna – näin rokotukset etenevät eri kaupungeissa

Koronarokotuksissa tullaan 10 vuoden ikäluokka alaspäin aina noin kahden viikon välein. Suomen suurimmissa kaupungeissa on koronarokotuksissa päästy jo perusterveiden kansalaisten rokottamiseen. Espoo ja Vantaa kulkevat etujoukoissa, siellä rokotusvuorossa ovat jo 60-64-vuotiaat, muissa suurimmissa kaupungeissa rokotetaan parhaillaan 65-69-vuotiaita. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo, että tiistaihin mennessä Vantaalla oli annettu 47 100 rokoteannosta.

Kommentaarid
(Külastatud 365 korda, 1 külastust täna)