Soome koroona ülevaade: nakatumiste arv kukub – olukord püsib hea, kui piiranguid liiga kiiresti ei kaotata

Uute koroonaviiruse juhtude arv vähenes Soomes juba enne lihavõtteid ja see langustrend jätkub. Kehtestatud soovitused ja piirangud ning toitlustusettevõtete sulgemine on olnud selgelt tõhusad. Hea olukord jätkub siis, kui piirangud säilivad ja neid ei tühistata liiga vara ega kiires tempos. Nakatumisi on endiselt palju, rohkem kui 3000 nädalas.

Epideemia olukord erineb piirkonniti oluliselt. Kõige kehvem olukord on endiselt Lõuna-Soomes. Kahenädalane esinemissagedus on kõige suurem Helsingi ja Uusimaa ning Edela-Soome ravipiirkondades, kuigi ka nendes piirkondades on toimunud langus. Kõige väiksem on haigestumus Lõuna-Pohjanmaa, Põhja-Pohjanmaa, Kainuu, Lääne-Pohjanmaa ja Lapimaa ravipiirkondades, edastavad värskes ülevaates terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Nakatumiste arv vähenes eelmisel, 13. nädalal

Möödunud, 13. nädalal (29. märtsist 4. aprillini) teatati nakkushaiguste registrisse umbes 3400 uuest juhtumist, mis on ligi tuhande võrra vähem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 58 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 75 juhtumiga.

Viimase kahe nädala juhtude koguarv oli üle 7350 uue juhtumi, mida on üle 2250 vähem kui kahel eelneval nädalal. Uute juhtumite esinemissagedus oli 100 000 elaniku kohta 133 juhtu, võrreldes eelneva kahenädalase perioodi 174-ga. Hinnanguline nakatumise määr on 0,75–0,90 (tõenäosus 90 protsenti), mis on samuti madalam kui eelneval nädalal.

Eelmisel, 13. nädalal tehti üle 123 000 koroonatesti, mida on vähem kui märtsis. Positiivsete testide osakaal kõigis proovides oli samuti languses: 2,6 protsenti. Positiivsete proovide osakaal oli kogu märtsikuu jooksul üle 3 protsendi.

Kogu riigis tuvastati uute kodumaiste nakatumiste allikas peaaegu 70 protsendil nakatumistest, mis on sama palju kui eelneval nädalal. 13. nädalal oli välismaal omandatud nakatumiste osakaal 2,5 protsenti ja nende põhjustatud edasiste nakatumiste osakaal püsis 1,2 protsendi juures kõigist nakatumistest.

Haiglaravi vajaduse kasv on peatunud

Märtsikuu jooksul suurenes oluliselt vajadus haigla ja intensiivravi järele. 23. märtsil 2021 viibis korraga intensiivravil maksimaalselt 64 COVID-19 patsienti. Viimase kahe nädala jooksul on intensiivravi patsientide arv vähenenud. Samuti on vähenenud vajadus muu haiglaravi järele: 7. aprillil oli intensiivravil 45 koroonapatsienti, haiglates kokku 250 koroonapatsienti. Nädal tagasi oli see arv 295. 7. aprilliks 2021 oli teatatud 862 haigusega seotud surmast.

Laste ja noorte oht saada nakkus lasteaiast või koolist on väike

Eelmisel, 13. nädalal oli nakatumiste esinemissagedus eelneva nädalaga võrreldes väiksem kõigis vanuserühmades. Esinemissagedus oli kõige suurem 10–19-aastaste ja 20–29-aastaste vanuserühmas.

Laste ja noorte nakatumise oht näib olevat väike nii lasteaias kui ka koolis. Enamik 10–19-aastaste noorte nakatumistest pärineb kodust või muudest sotsiaalsetest kontaktidest.

Täna avaldatud epideemia aruanne ja ka varasemad aruanded on üleval terviseameti veebis. Sel nädalal sisaldab aruanne eraldi ülevaadet koroonaga nakatumistest lastel ja noorukitel.

Kommentaarid
(Külastatud 769 korda, 1 külastust täna)