Söögikohad jäävad valdavas osas Soomes suletuks 18. aprillini

Kuni 18. aprillini 2021 peavad restoranid ja muud toitlustusasutused olema klientidele suletud piirkondades, kus see on vajalik koroonaepideemia leviku tõkestamiseks. Söögikohad saab klientidele avada 9. aprillil Kittiläs ja Põhja-Pohjanmaal.

Toitlustusettevõtted peavad olema klientidele suletud järgmistes maakondades:

 1. Uusimaa
 2. Edela-Soome (Varsinais-Suomi)
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme
 7. Kymenlaakso
 8. Lõuna-Karjala
 9. Lõuna-Savo
 10. Põhja-Savo
 11. Põhja-Karjala
 12. Kesk-Soome
 13. Pohjanmaa

Sulgemine ei puuduta järgmisi maakondi: Ahvenamaa, Lõuna-Pohjanmaa, Kainuu, Kesk-Pohjanmaa, Lapimaa ja Põhja-Pohjanmaa.

Valitsus jälgib regulaarselt haiguse olukorda eri piirkondades. Seaduse kohaselt on valitsus kohustatud muutma määrust sulgemisega hõlmatud alade kohta, kui sulgemine pole enam vajalik või kui maakonnas muutub haiguse olukord tõsisemaks.

Täna, 8. aprillil 2021 muutis valitsus määrust sulgemisega hõlmatud alade kohta. Määruse muudatus põhineb tervishoiuasutuste hinnangul haiguse olukorrale piirkondades. Terviseamet avaldas haiguse olukorra kohta hinnangu 7. aprillil 2021.

Sulgemine puudutab kõiki toidukohti, erandiks on asutuse sööklad

Suletavate toitlustusettevõtete hulka kuuluvad üldsusele avatud kohvikud, restoranid, baarid ja ööklubid. Sulgemine kehtib ka terrasside kohta. Restoranid ja kohvikud saavad aga müüa toitu või jooke klientidele kaasa või toimetada need ise või teiste teenusepakkujate kaudu kliendile, näiteks koju.

Söögikohtade sulgemine ei puududa asutuse sööklaid, mis pole üldsusele avatud. Seetõttu võivad olla avatud hooldekodude, haiglate, sõjaväeosade, vanglate, lasteaedade ja koolide sööklad, samuti muud kinnised privaatsed sööklad. Kuid nad peavad järgima muid koroonaepideemia tõttu kehtestatud piiranguid.

Söögikohtadele valmistatakse ette kompensatsioonimehhanismi

Töö- ja majandusministeerium on valmistanud ette mõistliku hüvitise toetusmudeli ettevõtetele, mille klienditeeninduse ruumid on seaduse või ametiasutuse korraldusega suletud. Valitsuse vastavat eelnõud kaalub praegu parlament. Uut sulgemise hüvitist kohaldatakse väikestele ja mikroettevõtetele, kus töötab kuni 49 töötajat. Suurematele ettevõtetele valmistatakse võimalikult kiiresti ette eraldi toetus.

Toetust saavad ettevõtted taotleda maikuus. Ettevõtted saavad seda taotleda riigikassast.

Kommentaarid
(Külastatud 176 korda, 1 külastust täna)