Selline on Soome piirangute leevendamise esialgne kava: tööreisid vabanevad mais-juunis

Soome Yle on kätte saanud valitsuses ette valmistatud piirangute leevendamise esialgse kava, mille kohaselt oleksid tööreisid taas võimalikud mais-juunis. Maskikandmise soovituse muutmist arutatakse juunikuus.

Kava näeb ette, et kui vähegi koroona olukord võimaldab, siis vabanetakse piirangutest. Nn lukus olek lõppeks aprillikuuga ära. Põhikoolides naastakse kontaktõppele arvatavasti samuti aprillikuus. Söögikohad avatakse samuti veel aprillikuu sees.

Piirangute kaotamisega on seotud veel palju ebakindlust. Kui koroona olukord halveneb, siis kestavad piirangud kauem või neid karmistatakse. Valitsus esitas piirangute leevendamise kava täna ka opositsiooni esindajatele. Soome valitsus avalikustab kava homme reedel, 9. aprillil.

Kava on lühidalt järgmine:

APRILL 2021, eriolukorra lõpp

 • Eriolukorra seaduse volitused lõppevad
 • Algkoolides lähevad õpilased kontaktiõppele
 • Söögikohad avanevad, kuid kliendikohtade arvule ja lahtioleku ajale on endiselt seatud piirangud

MAI 2021, kaotatakse ranged piirangud

 • Kaotatakse epideemia kiire leviku tõttu kehtestatud täiendavad piirangud, naastakse piirkondlike piirangute juurde
 • Lubatakse laste ja noorte huvitegevus õues
 • Kutsekoolid ja gümnaasiumid lähevad üle kontaktõppele
 • Avatakse avalikud ja eraruumid, näiteks raamatukogud ja muuseumid
 • Lubatakse ELi-sisene tööalane pendelränne

JUUNI 2021, kaotatakse piirkondlikud piirangud järk-järgult

 • Leevendatakse kogunemiste piiranguid
 • Söögikohtade kliendikohtade arvu ja lahtioleku aja piiranguid leevendatakse
 • Lubatakse täiskasvanute rühmategevused õues
 • Lubatakse avalikud üritused, kehtivad piirangud osalejate arvule
 • Kaob sisepiirikontroll (Schengeni riikidest tulijatele)

JUULI-AUGUST 2021, vaktsiinide kättesaadavus suureneb:

 • Leevendatakse ja eemaldatakse kogunemispiirangud
 • Lõdvendatakse avalikel üritustel osalemise piiranguid
 • Lubatakse grupiharrastused
 • Avaneb tööalane pendelränne väljapoole ELi

Soome valitsus jälgib piirangute leevendamise ajal vaktsineerimise edenemist. Valitsus eeldab, et aprillikuu jooksul saavad eakad inimesed kätte esimese vaktsiinidoosi. Maikuu jooksul saavad esimese vaktsiinidoosi ülejäänud riskigruppi kuuluvad inimesed.

Soomes on võetud eesmärgiks, et juunikuus on tööealiste inimeste vaktsineeritus üle 50 protsendi. Juuliks-augustiks peaks tööealised inimesed saama kätte oma esimese vaktsiinidoosi ning eakad ja riskigrupi inimesed saavad kätte teise vaktsiinidoosi.

Soome terviseamet on aga avaldanud kahtlust sellise vaktsineerimise ajakava osas, kuna vaktsiinide saadavuse, nende ohutuse ja inimeste valmisolekuga end vaktsineerida lasta on probleeme.

Valitsus tugineb piirangute leevendamisel eeldusele, et koroonaga nakatumiste arv väheneb aprillis-mais. Kui nii läheb, on võimalik piiranguid leevendama hakata.

Samas jäävad valitsuse plaani kohaselt teatud piirangud kehtima ka suveks, kuna osa inimesi on vaktsineerimata ja koroona mutatsioonid võivad põhjustada nakatumiste kasvu.

Prognoositakse, et nakatumiste arv hakkab uuesti kasvama augustis, kui inimesed naasevad puhkuselt ja algab kool. Prognoosi kohaselt on aga nakatumiste arv väiksem kui eelmisel sügisel, kuna eakate ja täiskasvanute vaktsineeritus on piisavalt hea.

Valitsus ei kavatse piiranguid kevade ja suve jooksul automaatselt leevendada. Enne piirangute leevendamist peab koroona olukord paranema. Nakatumiste arv peab langema alla 50 viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta (praegu on see 125). Positiivsete proovide hulk kõikidest nakatumistest peab langema alla 1,5 protsendi (praegu on see 2,6 protsenti).

Piiranguid hakatakse leevendama järk-järgult. See tähendab praktikas 2-3 nädala pikkuseid perioode, mille jooksul olukorda hinnatakse ja tehakse uued otsused. Valitsus püüab piirangute leevendamist koordineerida ka teiste ELi riikidega. Liikmesriigid on kokku leppinud, et piiriületuse piiranguid leevendatakse, kui nakatumiste tase naaberriikides on sarnane.

Valitsus näeb ohtu selles, et praegu on nakatumiste hulk veel liiga kõrge, et jõuda õigeks ajaks vajaliku tasemeni, et piiranguid saaks leevendada.

Euroopa Liidus valmistatakse ette nn koroonapassi, mis võimaldaks reisimist. See tähendab, et need, keda on vaktsineeritud, kel on negatiivne koroonatesti tulemus või kes on koroonat põdenud saavad vabamalt reisida.

Soome valmistub selleks, et Soomes oleks vastav pass olemas suve lõpuks. Selleks kasutatakse digitaalset patsientide infosüsteemi Omakanta. Euroopa Komisjon tahab, et liikmesriigid oleksid koroonapassiks valmis juuni lõpuks, aga mitmed riigid on teatanud, et nii kiiresti hakkama ei saa. Soomes kasutatakse koroonapassi ilmselt vaid reisimiseks. Soome valitsus on välja öelnud, et aeglase vaktsineerimise tempo tõttu ei looda mingeid eeliseid vaktsiini saanutele. Piirangud kehtiksid Soomes kõigi kohta võrdselt.

Valitsuse prognoosi kohaselt avaneb Euroopa Liidus tööalane reisimine ning perede külastamine mais-juunis. Väljapoole Euroopa Liitu avaneb tööalane reisimine ilmselt sügise alguseks. Muu reisimine väljapoole Euroopa Liitu avaneb siis, kui „koroona olukord seda võimaldab”.

Praegune söögikohtade sulg lõppeb Soomes eeldatavasti pühapäeval, 18. aprillil. Pärast seda jätkuvad piirangud kohtade arvule ja lahtioleku aegadele. Praegu on parlamendi menetluses seaduseelnõu, mis võimaldab söögikohtade tegevust rohkem reguleerida kui enne sulgu.

Koroona leviku suhtes hullemates piirkondades lõpetatakse alkoholi müük kell 17 ja söögikohad suletakse kell 18. Kliendikohtadest oleksid kasutusel vaid pooled. Pubides ja teistes alkoholi müügile keskendunud kohtades oleks kasutusel vaid kolmandik kliendikohtadest.

Ürituste korraldamine läheb vabaks samuti järk-järgult kolmes faasis. Vastavad otsused teevad omavalitsused ja piirkondlikud valitsusasutused (aluehallintovirasto, AVI). Esimeses järjekorras lubatakse sellised üritused, kus kõik istuvad omal kohal ja seltskondade vahel suhtlemist ei toimu. Sellisel juhul peab nakatumiste arv olema alla 75 viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta. Epideemia olukord peab piirkonnas olema kontrolli all.

Teises faasis saaks lubada suuremaid üritusi, aga nakatumiste arv peab olema langenud alla 50 nakatumise viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta. Kolmandas faasis ürituste piirangud kaotatakse, kui Soomes on vaid üksikud nakatumised.

Piirangute leevendamise üks osa on ka kaugtöö ja maskikandmise soovituste ülevaatamine. Seda on kavas teha juunikuu algul. Näomaski ja kaugtöö soovitused on kavas veekord üle vaadata augustikuus. Puhkuste lõpp võib kaasa tuua nakatumiste arvu kasvu vaktsineerimata inimeste hulgas.

Kodus püsimise ja koroonatestile minemise soovitused võivad olla jõus veel pikalt, kuni pandeemia hääbub. Kätepesu ja köhahügieeni soovitused võivad jääda püsivalt kehtima.

Näin hallitus avaisi Suomen: Huhtikuussa peruskoulut lähiopetukseen ja ravintolat auki, toukokuussa museot ja kirjastot avaisivat ovensa

Työmatkaliikenne ja sukulaisten tapaaminen Euroopassa avautuisivat touko-kesäkuussa. Maskisuositus harkintaan kesäkuussa. Kun koronatautitilanne helpottaa, Suomi pyrkii mahdollisimman nopeasti eroon koronarajoituksista. Niin sanottu sulkutila päättyisi tässä kuussa. Suunnitelman mukaan peruskoulut siirtyvät lähiopetukseen heti kun mahdollista, todennäköisesti jo huhtikuussa. Kokonaan suljettuna olleet ravintolat avautunevat myös tässä kuussa. Rajoitusten poistamiseen liittyy vielä paljon epävarmuuksia.

Kommentaarid
(Külastatud 5,642 korda, 1 külastust täna)