Loton jättipotit Suomessa ja maailmalla

Suomen suurimman Veikkauksen lottovoiton ennätys meni rikki 10. huhtikuuta, ja potti meni viiden hengen kuopiolaiselle porukalle. Veikkauksen lottoa on Suomessa pelattu pitkään, sillä ensimmäinen arvonta suoritettiin jo tammikuussa 1971. Lotto täyttikin tänä vuonna 50 vuotta. Voitot eivät maailmanlaajuisesti vertailtuna päätä huimaa, ja huhtikuinen pottikin oli ”vain” 15,7 miljoonaa euroa. Se on kaukana amerikkalaisista ja myös muista eurooppalaisista ennätyksistä.

Keskimääräinen päävoitto on Suomessa noin 1,3 miljoonaa euroa. Loton lisäksi myös vedonlyönnistä on jaettu Suomessa kovia voittoja. Esimerkiksi viime tammikuussa voitti suomalainen nettipelaaja toiseksi korkeimman Suomeen jaetun Toto-potin, noin 1,84 miljoonaa euroa. Ennätys on vuodelta 2017 samasta, ruotsalaisesta Toto75-pelistä, ja potti oli noin 2,75 miljoonaa euroa. Muistakin lajeista voi toki voittaa, ja vetoa lyödään kohta runsaasti myös jalkapallosta, EM-kisojen tiimoilta. Siihen voi olla avuksi esimerkiksi Euro 2020 vedonlyöntibonus.

Yhdysvaltojen jättipotit — Powerball ja Megamillions

Maailman suurimmat loton päävoitot on jaettu tietenkin Yhdysvalloissa. Kahdesti viikossa arvottava Powerball tarjoaa jo minimipäävoittonaan 40 miljoonaa dollaria, siis noin 33,6 miljoonaa euroa. Kaikkien aikojen ennätys, niin Powerball-lotossa kuin koko maailmassakin, on vuodelta 2016, jolloin päävoitto oli 1,58 miljardia dollaria. Voittavia kuponkeja oli kolme kappaletta, joten jokainen sai potista 327 miljoona dollaria, siis noin 275 miljoonaa euroa. Yhdysvalloissa lottovoitoista maksetaan kuitenkin myös veroja, joten 1,58 miljardin potti oli verojen jälkeen todellisuudessa ”vain” 983,5 miljoonaa euroa.

Myös Megamillions-lotolla on hallussaan maailman ennätys, nimittäin suurin yhdelle voittajalle jaettu potti. Huima 1,53 miljoonan dollarin päävoitto jaettiin vuonna 2018, ja siitä jäi voittajalle verojen jälkeen käteen 877 miljoonaa dollaria, siis noin 737 miljoonaa euroa. Myös Megamillions-loton minimipäävoitto on 40 miljoonaa dollaria. 

Euroopan lottovoitot – yhteiset ja maakohtaiset ennätyspotit

Euroopassa voi pelata muutamaa useille maille yhteistä lottoa, mutta myös maakohtaiset potit ovat joskus suuria. Esimerkiksi 60 miljoonan asukkaan Italiassa lottoa pelataan runsaasti, ja siksi potitkin kasvavat usein suuriksi. Ennätys on vuodelta 2019, kun yksi pelaaja voitti SuperEnalotto-arvonnassa kahden euron kupongillaan 209 miljoonaa euroa. Veroa italialaisista lottovoitoista maksetaan keskimäärin 27%.

Naapurimaan Ruotsin ennätys vuodelta 2010 on myös hieman suurempi kuin suomalainen ennätys, nimittäin 238 miljoonaa kruunua, siis noin 23 miljoonaa euroa. Itä-naapurissa Venäjällä voitot eivät ole aivan yhtä suuria kuin Euroopassa, ja vuoden 2016 ennätys onkin vain 4,32 miljoonaa euroa.

Veikkauksen lottoa suurempiin potteihin voi suomalainen osallistua, kun pelaa Euroopan laajuisia lottopelejä. Esimerkiksi Euromillions-lotossa jaettiin tänä vuonna helmikuussa päävoitto Sveitsiin, kun yhdelle voittajalle meni ennätyksellinen 210 miljoonan euron potti, mutta Euromillionsia ei Suomessa voi valitettavasti vielä pelata. Onneksi Suomessa on kuitenkin mahdollisuus osallistua EuroJackpot-lottoon, jonka päävoitto on 90 miljoonaa euroa. Verotuksesta johtuen lopullinen voittosumma vaihtelee hieman eri maissa. Suomeen päävoittokin on saatu muutaman kerran.

Kommentaarid
(Külastatud 445 korda, 1 külastust täna)