Liibanonist evakueeriti koroona tõttu Soome rahuvalvajad

Eile esmaspäeval, 12. aprillil 2021 evakueeriti Soome kriisireguleerimisüksuses ilmnenud koroonaga nakatumise tõttu Liibanonist kodumaale 23 Soome rahuvalvajat.

Evakuatsioonilend saabus kodumaale esmaspäeva, 12. aprilli hilisõhtul. Meditsiiniline evakueerimislend toimus õhuväe transpordilennukiga Casa. Evakueeritud rahuvalvajad paigutati kaitseväe ruumidesse ravile ja karantiini. Kokku on 9 inimest andnud positiivse koroonaproovi ja nende tervis on praegu hea. Nakkusega kokku puutunud, kuid haigusnähtudeta rahuvalvajad on karantiinis vähemalt 14 päeva. Kodumaale saabunute sugulased on olukorrast teadlikud.

Nakatumised ilmnesid Soome kriisireguleerimisüksuses 25. märtsil nende seas, kes naasid puhkuselt kodumaalt. Vastavalt UNIFILi operatsiooni reeglitele on puhkuselt naasev üksus pärast operatiivpiirkonda naasmist 14 päeva pärast enne missioonile minekut karantiinis. Nakatumised on olnud ainult karantiinis olijatel ja nad pole kokku puutunud teiste rahuvalvajatega.

Rahuvalvajate evakueerimine ravi ajaks kodumaale otsustati põhjusel, et UNIFILi operatsiooni ja Soome kriisireguleerimisüksuses enda eriarstiabi võimekus on väga väike. Erakorralist eriarstiabi vajavate juhtumite puhul tugineb operatsioon peamiselt kohalikele keskhaigla taseme üksustele Beirutis. Liibanoni enda tervishoiusüsteem on riigi koroona olukorra ja muude tegurite tõttu juba pikka aega koormatud. Kohalikus valitsevas olukorras ei oleks suudetud tagada, et raskelt haige Soome rahuvalvaja saab operatsiooni piirkonnas vajaliku ravi. Kogu kokkupuuteahela evakueerimine on suunatud edasiste nakatumiste ennetamisele tööpiirkonnas.

Nüüd evakueeritud nakkusega kokku puutunud rahuvalvajad naasevad operatsiooni piirkonda pärast vähemalt 14-päevast karantiini ja koroonatesti negatiivset tulemust. Haigestunud naasevad operatsiooni piirkonda pärast negatiivset testi tulemust ja tervise hindamist.

Soome kriisireguleerimisüksus Liibanonis töötab jätkuvalt normaalselt, võttes arvesse koroonapiiranguid, ajutine personalipuudus ei mõjuta oluliselt üksuste valmisolekut ega tegevust. Soome osaleb operatsioonis Prantsuse pataljoni (Force Commander Reserve, FCR) koosseisus.

Kommentaarid
(Külastatud 183 korda, 1 külastust täna)