KUUM: Biden helistas Ukraina asjus Putinile, Venemaa soovitas USA-l „heaga” kõrvale hoida

Olukord Ukrainas pingestub iga tunniga. USA president Joe Biden helistas Venemaa kolleegile Vladimir Putinile ning palus Ukraina rahule jätta. Venemaa oli enne seda soovitanud USA-l „heaga” piirkonnast kõrvale hoida.

USA saatis Hispaanias asuvast baasist Mustale merele sõjalaevad USS Donald Cook ja USS Roosevelt, need peaks kohale jõudma homme kolmapäeval ja ülehomme neljapäeval. Biden rääkis Putinile, et USA hoiab kinni lubadusest tagada Ukraina riiklik iseseisvus ja territoriaalne terviklikkus, vahendab Daily Mail.

Biden käis ühtlasi välja idee kohtuda Putiniga lähimate kuude jooksul. Pole teada, mis Putin selle peale ütles. Moskva kommenteeris hiljem, et ettepanek tuli Bidenilt ja tundus, et ta roomas oma vastase jalge ees.

Biden helistas Putinile pärast seda, kui Vene välisministri asetäitja Sergei Rjabkov oli soovitanud USA-l Ukrainast „heaga” eemal hoida. Ühtlasi süüdistas Rjabkov USA-d ja NATO-t, et nad muudavad Musta mere piirkonna püssirohutünniks. Rjabkovi väitel on kahe USA sõjalaeva tulek Mustale merele provokatsioon, et testida Venemaa närve ja ta nimetas USA-d vastaseks.

Putin on Ukraina piiri äärde koondanud arvatavalt 83 000 sõjaväelast. Kuigi Venemaa pole sellist vägede koondamist põhjandanud, arvatakse see olevat vastus USA presidendi Joe Bideni hiljutistele väljaütlemistele Venemaa suunas. Biden nimetas Putinit tapjaks (killer) ja ähvardas vastumeetmete eest peale Venemaa katseid sekkuda USA valimistesse.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu ütles, et Venemaa tegevus on kõigest reaktsioon NATO-le, mis on koondanud piirkonda 40 000 sõjaväelast ja 15 000 ühikut sõjatehnikat. NATO on seda eitanud. Šoigu süüdistas ühtlasi NATO õppuseid, mis on pingeid suurendanud.

Šoigu ütles, et kolme nädalaga on Vene läänepiirile koondatud kaks armeed ja kolm dessantüksust ning nüüd käivad seal õppused, mis kestavad kaks nädalat.

USA kaitseministeerium teatas täna, et Trumpi ajal planeeritud üksuste väljatoomine Saksamaalt on peatatud ning selle asemel saadetakse juurde veel 500 sõjaväelast.

Samal ajal on pingestunud olukord Ukraina ja idapoolsete mässuliste piirkondade vahel. Pea iga päev on surma saanud mõni Ukraina sõjaväelane.

Russia warns US to keep warships away from Crimea ‘for their own good’

Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov has warned the US against deploying troops in the Black Sea, stating it is ‘for their own good’ It comes as fighting picked up in Ukraine again, with a reported 14,000 deaths Speaking this morning, a NATO chiefs assured the agency stands with Ukraine Russia has warned the US to keep its warships away from Crimea ‘for their own good’ as it accused the West of turning the region into a ‘powder keg’.

Kommentaarid
(Külastatud 1,422 korda, 1 külastust täna)